Oкосмяване по тялото на бебето

Понякога бебчетата се раждат с тъмно окосмяване навсякъде по тялото. Ако и при вас се е случило така, сигурно се чудите дали това е нормално, ще се махне ли това окосмяване и какво можете да направите по въпроса. Тук ще ви отговорим на тези въпроси.

 

Окосмяването по лицето и тялото на бебето се определя от неговите гени и не можете да направите кой знае какво, за да го премахнете. Много майки се притесняват от него по козметични причини, но когато бебето ви расте, ще забележите, че окосмяването намалява постепенно.

 

Възрастните хора и добронамерените роднини могат да ви посъветват да прибегнете до традиционни домашни средства, за да премахнете космите. Някои хора казват, че прилагането на смес от царевично брашно и куркума или паста от пшенично брашно, сурово мляко и розова вода, могат да помогнат.

 

Няма обаче научни доказателства, че тези средства наистина премахват окосмяването по бебешкото тяло, или че забавят растежа на косъмчетата.

 

бебе, косми, окосмяване, новородено, бебчо

 

 

Триенето на царевично брашно с куркума или пшенично брашно може временно да увреди фините косъмчета, но след известно време ще забележите как те растат отново. Освен това необработеното мляко може да е носител на множество бактерии, включително салмонела, които да причинят заболявания като диария и дезинтерия.

 

Твърде енергичното измиване и търкане също не е добра идея. Няма да помогне, но може да раздразни чувствителната бебешка кожа. Сместа от царевично брашно и куркума може да бъде абразивна и да причини обриви, кожни алергии и дори охлузвания на кожата.

 

Четете още: Очите на бебчо – защо и кога се променя цветът им?

 

Освен това можете да забележите, че бебето не изпитва удоволствие, когато го мажете с пастата, оставяте я да изсъхне и след това я измивате. За някои бебета това е доста неприятно преживяване. Преди да предприемете каквото и да било, консултирайте се с педиатър.

 

Имайте предвид, че бебешкото окосмяване ще опада в един момент и вашето бебче няма да порасне като маймунка. Така че може би най-разумното решение е просто да изчакате търпеливо този момент и да му се радвате.

Добави коментар