Kоя е горната граница за забременяване на жените?

Отговор на този въпрос дава д-р Виолета Стратиева, Акушер-гинеколог, специалист по Фетална Медицина в I-ва САГБАЛ "Св. София":

 

Принципно няма горна граница. Но когато жената забременява в по-късна възраст, риска да има дете с хромозомна болест или хромозомни аномалии е по-висок. Това е свързано с остаряването на яйцеклетките.

 

Заради това се прави скрининг в първият триместър. Всъщност в някои от европейските държави, жените след 35 годишна възраст са подлагани на тест. В Италия това е влязло като закон – всяка жена след 35 години да прави инвазивния тест амниоцентеза.

 

Четете още: Какво е Скринингов тест?

 

На всички забременяли жени – от 17 годишна възраст до фертилна възраст, се предлага скрининг за хромозомни аномалии. Но след 35 години подписваш специална декларация, че се отказваш от амниоцентезата като тест, защото държавата е решила, че всяка жена на 35 години трябва да бъде подложена на този тест. При условие, че амниоцентезата или полибиопсията се направи в началото на бременността – това изследване се прави до 15 гестационна седмица, риска да се загуби бременността е 1%.

 

забременяване, възраст, скрининг, тест

 

Лично аз като лекар смятам, че и икономически, и медицински е неоправдано да подлагаме всяка една бременна жена след 35 години на такъв тест. Още повече, че в съвременния свят жената забременява все по-късно. Преди 10 години възрастна първескиня беше дори жена на 25 години, докато в днешно време на 35 все още не е възрастна първескиня, така да се каже. Но нямаме срок. Просто всяка една жена или всяка една възрастна жена е различна и може да има определен тип усложнения.

 

Както много от младите момичета, така и много от възрастните жени (след 40 г), които забременяват имат голям шанс за прееклампсия. Това е специфична токсикоза на бременността, свързана с плацентата – т.е. високо кръвно налягане по време на бременността. Характерна е както за много младите, така и за много възрастните жени. Това пак е свързано с това как работи плацентата, но това са много специфични подробности.

 

забременяване, възраст, скрининг, тест

 

Друго интересно за скрининга, което мога да спомена е, че в Европа е позволено донорството на яйцеклетки и донорството на ембриони. Ако жената е забременяла ин витро, се взима възрастта на донора, а не на жената. Затова ако жената е на 52 години, бременна и с чисто медицински усложнения, но пък, да кажем, донора е на 30 години, тогава се взима предвид възрастта на донора за детето.

 

Това са много интересни неща, но не всичко може да се обхване с едно интервю. Идеята на болницата е така да структурира нещата по отношение на майката и бебето, че и в двата случая, и двете страни да се чувстват комфортно. Там където можем – да помогнем на бебетата интраутеринно или пък да сме подготвени за проблем е по-добре отколкото да не знем за него.

 

Четете още: Ултразвукови прегледи по време на бременност

 

Това е идеята на ултразвуковото изследване. Това е една огромна част от феталната медицина като цяло, и пак казвам – много, много, много помага. Затова на нас ни трябват високо ниво апарати, които да могат да ни позволят да видим детайли от анатомията на бебето, за да имаме правилна преценка и поведение за една бременност, която се усложнява с нещо.

 

Снимка: photostock, arztsamui FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар