Hепоносимост към лактоза при бебетата

Лактозата е естествена захар, която се съдържа в млякото и млечните продукти. Лактозната непоносимост е нарушената способност на организма да усвоява лактоза. Тя се дължи на дефицит на ензима лактаза. Диагностицира се при проявата на един или повече симптоми, свързани със стомашно-чревния тракт, като болка в корема, газове или диария след прием на мляко или млечни продукти.

 

Съществуват няколко вида  лактазен дефицит  – вроден, първичен и вторичен. Както първичният, така и вторичният могат да доведат до непоносимост към лактоза.

 

Вроденият лактазен дефицит се среща рядко. Първичният лактазен дефицит обаче е най-честата причина за непоносимостта към лактоза. Той засяга около 70% от населението на света. Разпространението и възрастовите граници варират в зависимост от възрастта и етноса. Обикновено първичният лактазен дефицит се развива в детска възраст, но рядко при деца под 3 г. възраст.

 

Вторичният лактазен дефицит най-често се получава в следствие от малки наранявания или възпаление на червата, като остър гастроентерит. При това състояние само много малките (по-малки от 3 м. възраст) или недохранените деца се нуждаят от диета без лактоза. Giardia – чревна болест, която засяга храносмилателния тракт и е предизвикана от микроскопични камшичести едноклетъчните паразити – Giardia lamblia, често води до непоносимост към лактоза.

 

За да се потвърди диагнозата, се налага детето да бъде подложено на двуседмична безлактозна диета. При деца, които имат непоносимост към лактоза, симптомите трябва да отшумят и да се появят отново, когато върнете млечните продукти в диетата им.

 

Семейството трябва да се запознае със скритите източници на лактоза, като някои видове хляб и тестени изделия, вафли, палачинки, както и в някои видове колбаси. Необходимо е да следите етикетите на храните за наличието на сухо мляко, суроватка и т.н.

 

Четете още: Мога ли да добавя сол в храната на бебето?

 

Степента на лактазен дефицит и следователно на лактозната непоносимост варират от дете на дете. Приемът на определени млечни продукти, като сирене и кисело мляко прави лечението по-лесно.

 

Диетата на деца, които страдат от непоносимост към лактоза, трябва да включват добър източник на калций, тъй като според проучванията лактозата подобрява усвояването на калций и съответно липсата на лактоза може да доведе до недостатъчно минерално съдържание в костите.

 

Непоносимостта към лактоза не трябва да се бърка с чувствителността на някои деца към протеините в кравето мляко – това са напълно различни неща. Алергията към този протеин обикновено засяга малки бебета и отшумява през първата година от живота им. Това разграничение е важно и трябва да се вземе предвид при промяна на диетата на бебето, включително и при смяна на адаптираното мляко.

 

Четете още: Бебето ми не иска да яде зеленчуци

 

Въпреки многобройните скрити източници на лактоза, повечето деца (особено малко по-големите), могат да понесат малко количество. Съдържанието на лактоза в различните храни може да варира в много широки граници – от 12 г в кравето мляко до 220 г в швейцарското сирене. Проверявайте за наличието на лактоза, като четете етикетите на продуктите, които купувате.

Добави коментар