90% от рака на белия дроб може да бъде предотвратен

Предотвратяването на рака на белия дроб е основна тема в съвременния свят. Ракът на белия дроб е основна причина за смъртността от рак на мъже и жени по целия свят. Смята се, че 90% от рака на белия дроб може да бъде предотвратен чрез действия и информираност.

 

Спирането на пушенето представлява голяма част от предотвратяването на рака ба белия дроб. Непушачите също могат да предприемат действия за предотвратяване на рак на белия дроб. Тези, които вече имат тази диагноза, не трябва да се отчайват. Някои от посочените по-долу мерки са доказали, че подобряват преживяемостта след като рака на белия дроб е вече на лице.

 

Спиране на тютюнопушенето

 

Пушенето е отговорно за около 87% от случаите на рак на белия дроб в Съединените щати. Отказът от тютюнопушенето може да намали риска от развитие на рак на белия дроб по всяко време, дори и след поставена диагноза на рак на белия дроб.

 

Четете още: 10 причини да откажете тютюнопушенето по време на бременност

 

Излагането на радон

 

рак, белите дробове, радон, тютюнопушене

 

Излагането на радон в дома е втората основна причина за рак на белия дроб като цяло, и е причина номер едно при непушачите. Радонът е радиоактивен невидим газ, който е резултат от нормалното разпадане на радий в почвата. Нивото на радона може да бъде проверено чрез специализирани тестове, те се поставят в най-ниските части на дома. Ако резултатите са необичайни Изпълнителната агенция по околна среда може да предостави помощ за отстраняване на проблема.

 

Пасивно пушене

 

пасивно пушене, рак на белия дроб

 

Излагането на вторичен тютюнев дим увеличава риска от появата на рак на белите дробове 2 до 3 пъти, при непушачите.

 

Четете още: Пасивното пушене може да навреди на нероденото бебе

 

Азбест

 

азбест, рак на белите дробовеАзбест е общото наименование на група влакнести минерали, повечето от които са магнезиеви силикати.

 

Излагането на азбест на работното място повишава риска от рак на белия дроб, а в съчетание с тютюнопушенето рискът е още по-голям. Тъй като вдишването на някои видове азбестови влакна може да предизвика тежки заболявания, включително рак, в много страни употребата му е забранена. Домове построени преди 1970 г. могат да съдържат азбестова изолация. Такава изолация може да е повод за безпокойство, необходимо е да откриете сертифициран изпълнител за работа с азбестови материали, който да го премахне.

 

Химикали и професионално излагане

 

химикали, рак на белия дробНякои химикали, използвани в промишлеността и около домовете могат да увеличат риска от появата на рак от белия дроб. Етикетите на продуктите за дома, като например дървесни ленти и други материали изискващи употребата на химически вещества, трябва да съдържат информационни брошури, в които ясно да е посочено как безопасно да се излагате на въздействието им. Също така трябва да се използват подходящи маски.

 

Снимки: Theeradech Sanin, nuchylee, digitalart FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар