Коледа, храна, месо, зеленчуци, измивайте

9 съвета за по-здравословна Коледа

Коледните празници и обилната трапеза ни предразполагат да си хапваме повече. Затова ви предлагаме 9 съвета, благодарение на които да направите тази Коледа по-здравословна.

 

1. Избягвайте замърсяването от смесване на храните

 

Дръжте суровите храни, независимо дали е месо или са зеленчуци, отделно от вече готовите за консумация храни, за да избегнете замърсяването на вече приготвената храна. Използвайте отделни дъски за рязане на суровата и готовата храна. Суровите храни могат да съдържат вредни бактерии, които много бързо и лесно се разпространяват по останалите храни, кухненските плотове, дъските за рязане, ножовете и т.н.

 

2. Дръжте храните в хладилника преди да ги използвате

 

Дръжте храните, които изискват да се съхраняват на студено, в хладилника, докато не ви потрябват. Не поставяйте прекалено плътно храната – студеният въздух трябва да циркулира свободно около нея. Ако съхранявате навън продукти, като зеленчуци или плодове, дръжте ги в затворен контейнер.

 

Коледа, храна, месо, зеленчуци, измивайте

 

3. Измивайте ръцете си

 

Винаги измивайте и подсушавайте добре ръцете си преди и след работа с дадена храна, особено ако обработвате сурово месо. Разбира се, измивайте ръцете си всеки път след като посетите тоалетната, пипате кофата за боклук или имате контакт с домашния любимец. Микробите и бактериите се разпространяват най-лесно чрез мокри ръце.

 

4. Размразявайте месото внимателно

 

Размразявайте внимателно месото, независимо какво сте решили да приготвите за празничната вечеря. Ако приготвяте птиче месо, махнете вътрешностите (ако се намират вътре), за да ускорите размразяването, поставете в голям съд с капак и оставете на хладно и чисто място, където температурата е сравнително постоянна. Предвидете добре времето – например за една голяма пуйка са необходими до 48 ч. за да се размрази. Месото е напълно размразено, когато няма ледени кристали във вътрешността на кухината и месото е меко.

 

Четете още: Празнична украса

 

5. Не измивайте пуйката преди готвене

 

Широко разпространено е хората да мият пуйката преди да я сготвят. Това обаче значително увеличава риска от хранително отравяне и разпространява микроби в кухнята. Готвенето ще е напълно достатъчно да убие всички бактерии.

 

Коледа, храна, месо, зеленчуци, измивайте

 

6. Гответе правилно

 

Много е важно да готвите месото достатъчно дълго, за да не остане сурово. Недопеченото месо може напълно да убие коледния дух около празничната трапеза. За най-сигурно, проверявайте ястието си периодично, за да сте сигурни кога се е изпекло.

 

7. Измийте зеленчуците

 

Много бактерии от почвата полепват по зеленчуците. За това е изключително важно да ги измивате много добре – за да премахнете всички микроби. Когато миете зеленчуците, не е достатъчно само да ги държите под течащата вода. Трябва да ги изтъркате в купа с чиста вода и след това да изплакнете. Измивайте добре и домашните зеленчуци.

 

Четете още: Как се празнува Коледа по света?

 

8. Гледайте датите

 

На повечето храни е отбелязана датата, до която продуктът е най-добър. Не пренебрегвайте таи информация, но имайте предвид, че храните все пак е безопасна за ядене и след тази дата. Възможно е просто да не са с най-добро качество. Яйцата, например, могат да се консумират до най-много 1-2 дни след посочената им дата.

 

Коледа, храна, месо, зеленчуци, измивайте

 

9. Охлаждане

 

Студените предястия трябва да останат в хладилника до последния момент. Не ги дръжте навън. Храните издържат далеч по-дълго, когато не са на стайна температура и изложени на бактерии. Остатъците от празничната вечеря приберете в хладилника. Разделянето на храните на малки порции може да помогне за тяхното добро охлаждане. Използвайте остатъците от храните в рамките на 2 дни и не претопляйте повече от веднъж.

 

Снимки: happy via, PetitPlat – Stephanie Kilgast, HAMACHI!, OctopusHat Foter.com

Добави коментар