9 съвета за повече енергия за мами

Защо децата са тези, които спят следобеден сън, при положение, че имат цялата енергия на света? Отглеждането и възпитанието на дете е изключително изтощително.

 

Дежурни сте 24/7 – без уикенди, болнични и почивни дни. С професия „майка“ е доста лесно да пренебрегнете грижата за себе си. В най-идеалния случай можете да спите по 8 часа, но всички знаем, че това не е реалистично. Затова ви предлагаме няколко съвета, чрез които да презареждате по-лесно енергийния си запас.

 

1. Бутилка с вода

 

Дори леката дехидратация може да повлияе на тялото ви, въпреки че не се чувствате жадни. Тя може да предизвика главоболие, умора и липса на енергия. Когато се почувствате изтощени – изпийте цяла бутилка с вода. Тя ще ви освежи моментално.

 

2. Вземете душ

 

Вземането на освежаващ душ в средата на деня е несравнимо! След него със сигурност ще се почувствате като нов човек.

 

3. Бъдете „лоша майка“

 

За да получите 5 минутки спокойствие се налага да си починете от децата. Ако не са на детска градина или училище, това означава да разчитате на телевизора или компютъра да ги позабавляват поне за малко. В това няма нищо лошо! Не сте лоша майка, защото сте оставили децата си да гледат телевизия 15 минутки или да играят сами в двора. Ако децата са много малки, за да останат без надзор, помолете някого да ги наглежда за малко. Вашата почивка ще се отрази добре и на тях, защото ще сте по-отдадена, щастлива и спокойна след „презареждането“.

 

Вижте още: Заетите майки и стреса

 

4. Движете се

 

Според проучванията, редовните физически упражнения действат по-положително върху енергийните ви запаси, отколкото дрямката. 1 час упражнения дневно може да се окаже непосилна задача. Забравете за нея и вместо това направете каквото можете.

 

Кратката разходка с детската количка в парка, около блока или ставането от компютъра и правенето на разтегателни упражнения на всеки 20-тина мин. ще ви се отрази много зареждащо. Карайте ролкови кънки с децата в парка, или пък ако времето не е подходящо – играйте видео игра, свързана с физическа активност, като Wii или PlayStation Move, танцувайте, въртете обръч.

 

5. Не пропускайте закуската

 

Държите децата ви да хапват здравословна закуска? Ами правете и вие същото. Чаша кафе не е здравословен старт на деня и не – две чаши кафе също не са. Закуската ви дава повече енергия, която се освобождава през целия ден.

 

Вижте още: Закуска за заети мами

 

6. Поддържайте нивото на кръвната си захар стабилно

 

Като се почувствате отпаднали, взимате ли си бонбон или вафла да оправят положението? Енергията от тях трае много кратко време, а след това се чувствате дори по-уморени от преди. Колебанията в кръвната ви захар влияят негативно на нивото ви на енергия.

 

Вместо това – хапвайте често, но по малко. Например, 2 часа след закуска можете да хапнете един банан с малко фъстъчено масло. Комбинирайте въглехидрати и протеини за бавно освобождаване на енергия – кисело мляко с мед, ябълки с фъстъчено масло, протеинови блокчета, зеленчуци с хумус – вариантите са много!

 

7. Преоблечете се

 

Ако се мотаете цял ден с пижамата или с развлачен анцуг ще се чувствате по-уморени и отпаднали. Не е нужно да обличате балната рокля, но малко по-добре изглеждащите дрехи, които са комфортни, ще ви накарат да се почувствате като нов човек!

 

Вижте още: 13 стил съвета за заети майки

 

8. Определете си час за лягане

 

8 часа сън не са много реалистична цел за майките на малки деца, но не можете да оцелеете, ако всяка вечер спите 5. Няма по-добър лек срещу умората от съня. Опитайте поне за 1 седмица да лягате с час по-рано от обикновено. Вижте колко повече енергия ще имате.

 

9. Поиграйте с детето си

 

Понякога пълноценно прекараното време с детето ви може да ви презареди с енергия. Поиграйте 15 мин. с него. Не поставяйте краен срок или цел, просто се отпуснете. Не прекарвайте времето с детето си само в обличане, хранене и къпане.

Добави коментар