9 симптома, че имате хормонален дисбаланс

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Когато чуем думата „хормони“ най-често си представяме яростни жени в менопауза. Това е много тъжно. Всъщност, хормоналните промени засягат всички нас, от раждането до смъртта, но въпреки това имаме много негативно отношение и асоциация към тази дума.

 

При жените, най-ясно изразените промени идват през техните 40 и 50 години, но могат да се наблюдават и по-рано – в 30-те им години. Все повече са жените, при които симптомите се появяват много по-рано, което има общо не само с начина на живот и хранене, но също така и със замърсяването на околната среда, токсините и ксеноестрогените (синтетични вещества, които действат като естроген в тялото ни), на които сме изложени всеки ден.

 

Някои от най-честите симптоми на хормонален дисбаланс са:

 

1. Постоянно наддаване на тегло

 

Да, можете да водите здравословен начин на живот, да спазвате диета и да спортувате, но това не е единственото, което можете да направите. Много жени имат скрит хормонален дисбаланс, който затруднява поддържането на здравословно тегло. Един от най-често срещаните такива е не лекуваната или нововъзникналата инсулинова резистентност. Малки промени в диетата, като премахване на преработените храни, захарта и пшеничните продукти, са стъпки в правилната посока.

2. Напълняване в областта на корема и загуба на мускулна маса

 

Когато ендокринна ви система е под стрес, се стига до недостиг на определени хормони и свръх продукция на други (главно кортизол). Това кара тялото ви да натрупва мазнини. Ако те са главно в областта на корема, това е симптом за нарушена функцията на бъбреците.

 

Четете още: Естроген и женски емоции – част 1

 

3. Ниско либидо

 

Един от най-забележимите симптоми на хормоналния дисбаланс е пониженото либидо, което започва с нарушения в съня. Без качествен сън, продукцията на сексуални хормони може да намалее.

4. Умора

 

Не можете да се събудите сутрин? А умората, която ви застига следобед? Не е нормално да се чувствате мудни, разсеяни и психически затормозени. Лесни промени в диетата, като премахването на пшеничните продукти и повечето зърнени храни, ще ви помогне да стабилизирате кръвната си захар.

 

Четете още: Какво е метаболитен синдром?

 

5. Безпокойство, раздразнителност, депресия

 

Не се чувствате на себе си? Не, не е време за фармацевтични продукти. Тревожността и депресията са симптоми, че имате дисбаланс, натрупване на токсични вещества в организма, преумора в работата, стрес и най-вероятно лишавате тялото си от веществата, от които се нуждае.

 

Слушайте вътрешния си глас и предприемете необходимите действия, за да покривате нуждите на организма си. Ако не можете да се справите сами, потърсете консултация със специалист.

6. Безсъние

 

Безсънието стартира цикъла на физическия стрес и повишава нивата на кортизол, който причинява много хормонални дисбаланси. Всъщност няма сфера във вашият живот, която безсънието да не засяга.

 

Четете още: Ако сте жертва на есенния стрес

 

7. Изпотяване

 

При много жени, нощното изпотяване и горещи вълни са първия знак, че нещо не е наред. Това не означава да започнете хормонално-заместителна терапия, а да започнете да си водите дневник на храните, в който описвате какво ядете и пиете, как се чувствате физически и емоциите, които се появяват след това.

 

Много пъти нашите емоции причиняват увеличаване на вътрешната ни температура. Следващият път, когато чувствате, че имате топли вълни, спрете и помислете за нещата, които се въртят в ума ви в този момент.

8. Храносмилателни проблеми

 

Газовете, подуването на корема и лошото храносмилане са често срещани хормонални проблеми, които обикновено не се свързват с хормонален дисбаланс, но имат връзка с качеството на храната, която приемате, лошото и сдъвкване или твърде голямото и количество. Когато нямате добро храносмилане, тялото ви не може да извлича нужните хранителни вещества.

 

Четете още: 10 причини да се храните балансирано и здравословно

 

9. Силен апетит

 

След изяждането на повече храна, отколкото ви е необходимо или изпиването на по-голямо количество алкохол, питате ли се защо го правите?

 

Най-честите причини за глад и преяждане са нарушена бъбречна функция, инсулинова резистентност и други хормонални нарушения. Отново – свеждането до минимум на приема на захар, алкохол, млечни продукти и житни продукти, не само ще ви помогне да контролирате апетита си, но и проблемите с храносмилането.

 

Моля, имайте предвид, че много от тези симптоми могат да бъдат свързани с други физически проблеми и обикновен кръвен тест може да ви покаже дали имате други причини за притеснение.

 

С постоянство в усилията за подобряване на храненето и здравето на храносмилателната система, контрола на стреса, подобряване на съня и физическа активност, здравето е постижимо.

Добави коментар