9 причини, защо историята е важна

За някои хора връщането назад в миналото представлява много голям интерес. За други – не чак толкова. Познаването на историята ни позволява да се запознаем с време, което не ни принадлежи и хора, които никога няма да срещнем. Пренася ни в друго време, друга епоха.

 

Всъщност историята ни дава знанието за хора и събития, благодарение или заради които светът ни съществува във вида, в който го познаваме днес. Ето и 10 причини, заради които да погледнете историята с нови очи и да оцените нейната изключително висока стойност:

 

1. Историята ни помага да разберем света

 

Историята ни дава представа как светът е работил преди и как работи сега. Тя ни дава рамка за живота и това как ние сами да изградим нашия начин на живот. Приближава ни до случки и събития в миналото, които могат да повлияят на нашето настояще и ни показва как нещата са се развили от тогава, как дадени личности са повлияли.

 

минало, история, събития, култури, света

 

2. Историята ни показва кои сме ние

 

Историята е като приказка за нещата, които са се случили в миналото и трансформациите от тогава. Това е разказ за случилото се през годините след началото на човешката раса. Ето защо изучаването на историята помага да разберем кои сме ние. От къде са дошли предците ни? Каква е била културата ни? Какво сме наследили от тях. Какво трябва да направим, за да бъдем повече или по-малко като тях?

 

3. Историята ни помага да разберем културите

 

Историята е дълбоко вкоренено знание и изучаване на миналото. Като се има предвид нейната необятност и разнообразието, което обхваща, можем да разберем изключително много за миналото на почти всяка демографска част на света. Можем да опознаем видовете култури, традиции и начин на живот. Всички познати култури днес, имат своя корен в миналото.

 

Вижте още: Защо е важно да учим децата си да бъдат патриоти?

 

4. Историята ни помага да отсъждаме справедливо

 

Историята може да ни послужи като лаборатория за експерименти. Миналото служи като доказателство и причина за това защо хората се държат по определен начини днес. Ето защо, когато се вземат важни решения, е добре да се прибегне до историческия опит, наподобяващ ситуацията. Чрез разбиране на миналото поведение, може да се анализира по-успешно настоящото, без пристрастия.

 

минало, история, събития, култури, света

 

5. Историята ни помага да разберем промяната

 

След задълбочено проучване на историята, може да разберем най-добре как хората, общностите, нациите и като цяло светът, са се променяли във времето. Светогледът на всеки човек се определя от индивидуалния му опит и минало. Ако човек не е наясно с историческия опит на човечеството, той не може напълно да разбере нуждата от промяна и развитие.

 

6. Историята ни помага да сме добри граждани

 

Историята ни помага да развием основни умения и навици, необходими, за да се превърнем в добри граждани. Информираните и познаващи своите корени, култура, културни различия и т.н. хора, могат по-лесно да разберат необходимостта от разумно развитие на обществото. Демокрацията или която и да е форма на управление е възможна и пълноценна когато има информирани и знаещи граждани.

 

Вижте още: 10 начина да научите детето си да взема самостоятелни решения

 

7. Историята ни информира за световни събития

 

Светът ни е бил свидетел на безброй случаи с огромно значение. Ако някои иска да научи повече за тях, трябва да се потопи в дълбините на историята, за да разбере защо дадено събитие от световен мащаб, се е случило. А няма по-хубаво от това да познавате историята на света.

 

минало, история, събития, култури, света

 

8. Историята е интересна

 

Истината е, че историята е много интересна. Тя не може да бъде монотонна, защото е базирана на истински събития. Пълна е със съвсем реална драма, екшън, емоции. Тя е нещо като хроника на живота. Всеки може да открие част от себе си в историята, било то в някой, завладял света, или някой умрял за любовта си.

 

9. Историята се повтаря

 

Една от най-важните причини да познаваме историята е, че тя всъщност се повтаря. Познавайки я, ние ще научим и грешките, допуснати в миналото, което ще предотврати появата им в бъдещето. Смята се, че тези, които не могат да се поучат от историята, са обречени да я повторят!

 

Снимки: Kurt:S, Ckaroli, Pimthida Foter.com

Добави коментар