9 причини, заради които бебето плаче

Понякога, в опитите си да разберете каква е причината за бебешкия плач, може неусетно и вие самите да проплачете. Ето няколко „превода“, които ще са ви от полза, когато за пореден път чуете плача на своето бебче.

 

1. „Хей, мамо, може ли мляко?“

 

Малките деца мразят да бъдат гладни. Накърмете го или му дайте адаптирано мляко в бутилка.

 

2. „Мамо, нещо не е наред с този памперс?“

 

Дори и ако бебето не се нуждае от смяна на памперса, то той може да му е прекалено стегнат.

 

Четете още: 10 притеснения за новороденото, за които да не се тревожите

 

3. „Говоря ти, мамо!“

 

Бебетата обичат да им обръщате внимание. В противен случай могат да се почувстват игнорирани, пренебрегнати или просто да им стане скучно. Дайте му нова играчка, изпейте му песен или просто го гушнете.

 

4. „Спри това!“

 

От друга страна, децата лесно се претоварват. Бебето просто може да е изтощено и да има нужда от тихо място. Уединете се някъде или го сложете за кратка дрямка на спокойствие.

 

5. „Коремът ме боли!“

 

Може би бебето плаче, защото има газове, от които го боли коремчето. Възможно е и да има нужда от помощ, за да се оригне. Като майка сигурно сте забелязали определени неща, които помагат при вашето бебе, когато го боли коремът.

 

6. „Спи ми се.“

 

Замислете се само колко по-изнервени сте, когато ви се спи? Е, същото се случва и с бебето.

 

Четете още: Как да се справите с газовете на бебето?

 

7. „Дали само на мен ми е топло, или тук наистина е горещо?“

 

Проверете ръцете и краката на бебето, челото и тила му, за да видите дали са топли или студени и съответно съблечете или облечете дрехи.

 

8. „Нещо ме сърби.“

 

Етикет на дреха или дрехи от по-дразнещи материи могат да подразнят бебешката кожа и да причинят дискомфорт. Премахнете дразнителя, за да се почувства бебето ви по-добре и да не го сърби.

 

9. „Болят ме зъбките!“

 

Болката и дразненето могат да възникнат много преди зъбите да се появят. Нежно масажирайте венците на бебчето с чист пръст или марля, напоена с вода, за да облекчите болката и дразненето.

Добави коментар