манипулатор, манипулация, жертва, отношение, насилие

9 признака, че сте жертва на манипулатор – част 2

Продължава от: 9 признака, че сте жертва на манипулатор – част 2

 

7. Манипулаторът налага мнението си във всяка ситуация

 

Крайната цел на манипулацията е, че ще се случи това, което манипулаторът иска и то така, както той иска. По време на среща, той ще се опита на всяка цена да наложи своето мнение. В личните ви отношения, може да се опита да се наложи, като ви наказва с мълчание. Има много методи, които може да използва, но крайната цел е една.

 

8. Манипулаторът никога няма да ви остави да защитите своя аргумент, особено ако не сте съгласни с него

 

Ако манипулаторът усети, че е на път да загуби спора, можете да бъдете сигурни, че на всяка цена ще намери начин да прекрати комуникацията. Дори и вашето мнение да е по-разумно, бъдете сигурни, че той няма да се съгласи с вас и вероятно това е моментът, в който разговорът ще приключи.

 

Един манипулатор няма да ви позволи да изразите своите доводи и да докажете позицията си. Той просто не иска някой друг да е по-прав от него. Възможно е да се опита да обърне разговора, като се заяде за някой детайл и провали напълно дискусията. Манипулаторът ще направи всичко, което е необходимо, за да запази водещата си позиция.

 

манипулатор, манипулация, жертва, отношение, насилие

 

9. Манипулаторът бяга от отговорност или заплашва да прекрати връзката ви

 

Това е тактика, която много манипулатори използват, за да избягат от отговорност в най-неподходящия момент. Обикновено прилага тази стратегия като форма на изнудване, защото може да си отиде, когато е много необходим.

 

В действителност това е още една маневра, за да получи своето и да накара жертвата си да се чувства сякаш се нуждае от него повече, от колкото се нуждае в действителност. В този момент жертвата е склонна да се съгласи с почти всичко, за да „оправи нещата“, независимо дали става дума за разпадане на отношенията или гонене на краен срок в работа.

 

Четете още: Как да се защитим от проблемна свекърва?

 

Това са само няколко от най-често срещаните тактики и признаци, че ви манипулират. Манипулаторът понякога може да бъде твърде коварен и да се намесва в най-различни ситуации и под най-различни форми.

 

манипулатор, манипулация, жертва, отношение, насилие

 

Понякога е изключително трудно човек да усети, че бива манипулиран. Най-голямата болка идва от факта, че най-често манипулаторът е един от най-близките до вас хора, за които сте вярвали, че ви обичат и че всичко, което правят, е за ваше добро.

 

Ако се съмнявате, че определен човек се опитва да ви манипулира се опитайте се да се абстрахирате от емоциите си и да погледнете ситуацията и взаимоотношенията ви като страничен наблюдател. Замислете се дали човекът до вас печели всеки спор, защото е прав, или защото използва някоя от описаните по-горе тактики?

 

Манипулацията е форма на насилие. Насилието не е непременно физическо. Вероятно си мислите: „Това няма как да се случи на мен!“, но истината е, че има. Манипулаторът започва да влияе все повече на жертвата си, като през цялото време тя дори не разбира до колко голяма степен е под неговия контрол.

 

Четете още: 3 детски въпроса за развода – как да отговорите?

 

Възможно е манипулаторите да са хора с комплекси, които сами не вярват, че имат други качества, с които да задържат половинката си. Комплексите създават в манипулатора нуждата постоянно да се доказва, да бъде винаги прав и всичко да се случва по неговия начин. По този начин той се доказва пред себе си.

 

манипулатор, манипулация, жертва, отношение, насилие

 

Ако усетите, че партньорът ви ви манипулира целенасочено и системно, замислете се: колкото и да го обичате – искате ли такъв живот? Искате ли някой, който мисли само за собствения си комфорт и за когото вие сте удобна част от ежедневието, която повишава неговата увереност и изсмуква вашата? Искате ли някой, който не уважава мнението, убежденията, дори емоциите ви? Надали.

 

Психическото насилие може да ви навреди толкова, колкото и физическото. За да е насилник един човек, не е нужно да ви удря. Понякога може с години системно да ви мачка, докато идентичността ви не изчезне напълно. Не искате това, нали?

 

Снимки: -closed- look 4 /MyVisualPoetry, criispi, Ann_Sarkisyan Foter.com

Добави коментар