манипулация, манипулатор, жертва, връзка, отношения, уважение

9 признака, че сте жертва на манипулатор – част 1

Една от най-изкусните форми на контрол, която хората използват, е манипулацията. Манипулацията може да ви накара да направите неща, които обикновено не бихте направили. Тя може да бъде забелязана както във връзките, в които има някаква форма на насилие (физическо или психическо), така и на работното място. Манипулацията може да се прояви в много форми и има реални последици.

 

Представяме ви 9 признака, благодарение на които можете да разберете дали се жертва на манипулация:

 

1. Манипулаторът може да използва физическа агресия, в опит да ви сплаши

 

Вярно е, че в много връзки, в които има насилие, единия партньор може да употреби физическата агресия, за да накара другия да направи това, което иска. Това е често срещана форма на манипулация. Независимо дали се проявява под формата на крясъци или физическо насилие, агресията е инструмент на манипулатора, с който сплашва жертвата си.

 

манипулация, манипулатор, жертва, връзка, отношения, уважение

 

2. Манипулаторът може да ви накара да се чувствате виновни, дори когато не сте

 

Това може да се случи както на работното място, така и в личните ви отношения – в почти всеки аспект от живота ви. Всеки е бил в ситуация, в която са се опитвали да го накарат да се чувства виновен, въпреки че не е направил нищо.

 

Това е много често срещана тактика на манипулатора. Обикновено той кара хората да се чувства сякаш те са го наранили, въпреки че е точно обратното.

 

Четете още: 10 начина да преодолеете ревността – за дамите – част 1

 

3. Манипулаторът винаги е подозрителен към мотивите ви

 

Манипулаторът е склонен винаги да поставя под въпрос мотивите ви и да се съмнява във всичко, което правите. Причината обикновено е, че собствените им мотиви и намерения са скрити.

 

Подобно на принципа, който се използва в обратната психология, манипулаторът може да накара жертвата да преразгледа мотивите си няколко пъти. Това може да заблуди жертвата и да я накара да се чувства сякаш тя е манипулатор. Ако успее да го постигне незабелязано, манипулаторът може да получи още по-голям контрол над жертвата.

 

манипулация, манипулатор, жертва, връзка, отношения, уважение

 

4. Манипулаторът никога не е напълно доволен

 

Друго нещо, което манипулаторът може да се опита да направи, е да ви накара да се чувствате сякаш не отговаряте на очакванията му напълно. Това често се забелязва в отношенията родител–дете. Това е начин манипулаторът да накара жертвата да се чувства длъжна непрекъснато да удовлетворява очакванията. Тази тактика цели да ви накара да се чувствате не достатъчно добри, успешни, интелигентни и т.н.

 

Четете още: Как да се защитим от проблемна свекърва?

 

5. Манипулаторът използва леки обиди и епитети

 

Друга стратегия на манипулатора е, използването на унизителни забележки, обидни коментари и епитети. Този вид насилие обикновено е начин да ви постави етикет и в крайна сметка да ви злепостави. Това може да накара манипулатора да се чувства по-добре – сякаш е по-добър от вас.

 

манипулация, манипулатор, жертва, връзка, отношения, уважение

 

6. Манипулаторът не е доволен, докато не стане на неговото

 

В повечето взаимоотношения, манипулаторът ще създаде впечатление, че нещата или стават по неговия начин или не стават изобщо. Той иска да има пълен контрол във връзката, вместо да изгради взаимоотношения, при които и двамата извличат определени ползи.

 

В някои ситуации манипулаторът е склонен да остави жертвата си да бъде „права“, но само до толкова, че когато стане време за вземането на важни решения, жертвата да се примири без много съпротива.

 

Продължава на: 9 признака, че сте жертва на манипулатор – част 2

 

Снимки: K Mick, José Carlos Cortizo Pérez, FranziskaVnBurg_Fotografie, RLHyde Foter.com

Добави коментар