бебе, развива, нуждае, грижи

9 неща, от които бебето ви се нуждае

Не е нужно да сте експерти по развитието на бебетата, за да дадете възможно най-добрия старт в живота на своето. За да му помогнете да достигне пълния си потенциал, следвайте тези лесни стъпки:

 

Показвайте му, че го обичате

Показвайки на бебето си, че го обичате, обръщайки му внимание, ще му помогнете да израства и да се развива както физически, така и емоционално. Затова винаги когато имате възможност го гушкайте, играйте си с него, окуражавайте го и го слушайте. Отивайте при него не само когато е разстроено, а и когато е щастливо. Това ще помогне за изграждането на доверие и силна емоционална връзка между вас.

 

Откликвайте на нуждите на бебето си

Вие и бебето ви работите в екип. Една от основните ви задачи е да се погрижите за основните неща, от които то се нуждае. Помогнете му, като го научите да захапва правилно зърното при кърмене, като го водите редовно на профилактичните му прегледи и като следите внимателно развитието му и го учите на нови неща.

бебе, развива, нуждае, грижи

 

Говорете на бебето си

Когато говорите на бебето си му показвате, че ви е грижа за него и го учите как да комуникира. Говорете му, докато сменяте памперса му или докато го храните. Дори ако всичко, което му казвате е какво вие правите или какво то прави. Например: „Сега сипвам топла водичка във ваната, за да мога да те изкъпя.“

 

Стимулирайте сетивата на бебето си

Един лесен и достъпен начин да стимулирате сетивата на бебето си, е като го оставите да играе с играчки с различни форми, текстури, цветове и тежест и издаващи различни звуци. Също така можете да му пеете песнички и да играете различни игри заедно.

 

Четете още: Играта помага за развитието на детето

 

Четете на бебето си

Четенето на глас е едно от най-важните неща, които можете да направите за бебето си. То ще обогати речника му и ще развие въображението му. Освен това, като му покажете, че четенето е забавно, е възможно да му създадете доживотен навик.

 

Освен всичко останало, четенето е добра предпоставка за гушкане и прекарване на ценно време заедно.

бебе, развива, нуждае, грижи

 

Насърчавайте бебето си да изпробва нови неща

За да развие силни мускули, добър баланс и координация, бебето ви се нуждае от достатъчно пространство, в което да пълзи и евентуално – да ходи. Обезопасете дома си, така че то да може да обикаля свободно.

 

Отправяйте предизвикателства към бебето си

 

Четете още: Нервно-психическо развитие на децата от 0 до 3 годинки

 

Избягвайте да давате на бебето си играчки и не играйте на игри, които са далеч отвъд неговите способности – така само ще се разстрои, че не се справя. Въпреки това, ако му давате играчки или започнете да играете на игри, които са съвсем малко над нивото му, можете да му помогнете да се развива. Когато бебето не се справя с лекота с нещо, то трябва да измисли нов начин да успее. Това развива способността му да се справя с различни задачи и в бъдеще.

 

Грижете се за себе си

Бебето ви има нужда вие да сте пълни с енергия и да имате безкрайно търпение. Затова трябва да намерите малко време за себе си. Ако сте изморени, изнервени или депресирани, ще ви е много по-трудно да откликвате на нуждите на бебето си.

бебе, развитие, нужди, грижи

 

Изберете внимателно човека, който да се грижи за бебето ви

Ако ви се налага да се върнете на работа, изберете много внимателно човека, който ще се грижи за детето ви, независимо дали той е бавачка, баба или друг роднина.

Добави коментар