9 неща, които бебето усеща по време на раждането

Чудили ли сте се някога през деветте месеца на бременността си как се чувства бебето по време на раждането? Жената преминава през много интензивни усещания по време на този процес, но какво усеща бебето? И въпреки че и двамата заедно преминават през процеса на раждане, те изпитват различни неща.

 

Раждането може да бъде болезнен, напрегнат и дълъг процес. Малкото бебе се развива в утробата така че да издържи този процес. По време на раждането майката може да приеме лекарства за болката, но има ли нещо, което да облекчи бебето? Имате ли притеснения, че бебето може да преживее травма, докато се ражда?

 

Ето през какво преминава бебето по време на процеса на раждане, за да се появи на този свят:

 

1. Бебето усеща контракциите

 

Вашето малко чудо усеща, когато получавате контракции. Нивото на кислород и притока на кръв към него спадат по времето на всяка контракция, но това не го засяга директно. То реагира на тези промени просто с по-бърз сърдечен ритъм. По време на раждането постоянно се наблюдава сърдечния ритъм на бебето. Така че, ако той падне, лекарите могат да реагират максимално бързо.

 

2. Бебето се подготвя за навлизането в родилния канал

 

Раждащата жена усеща изтъняването и разширяването на шийката на матката си, което е болезнено за нея. През този период бебето се подготвя да излезе през родовия канал. За да го направи, главата му ще се притисне здраво в шийката на матката с лице към пубиса. След като навлезе в родовия канал, главата му се извърта, за да улесни преминаването през него. Затова бебетата се раждат с лице към перинеума.

 

Вероятно е притеснително за вас да мислите как главата на бебето стои продължително време в родилния канал, но имайте предвид, че притокът на кислород към него се осигурява от пъпната връв, така че няма риск да се задуши.

 

Вижте още: Как да се справим със страха от раждането?

 

3. Бебето знае за тясното пространство

 

Когато водите ви изтекат, бебето знае точно какво да прави и започва да опознава тясното пространство на родовия канал. Вашето бебе ще се адаптира в утробата с по-малко количество амниотична течност без проблем. При някои жени, водата изтича бързо, а при други – бавно. Говорете предварително с вашия лекар за този момент, за да сте подготвени.

 

4. Странични ефекти от епидуралната упойка засягат бебето

 

Въпреки че много лекари казват, че епидуралната упойка не засяга бебето вътре в утробата, това не е напълно вярно. Проучванията показват, че страничните ефекти от нея се проявяват у бебето след раждането. Отложеният рефлекс на бебето да суче след раждането сигнализира, че някои лекарства, поставени чрез епидурална анестезия достигат до него.

 

5. Бебето усеща емоциите

 

Емоциите, които вие усещате, се отразяват и на вашето бебе. Когато бременната майка чувства стрес, хормоните около бебето се променят. Растящият плод чува, когато сърцето на майката бие спокойно или е извън контрол. Стресът по време на бременността може да засегне поведението на бебето след раждането.

 

Вижте още: Какво да правите, ако започнете да раждате по-рано?

 

6. Бебето може да спи по време на раждането

 

Може да е малко трудно за майката да почива, докато е в процес на активно раждане, но бебето вътре в нея не изпитва трудности да отдъхне. Бебетата могат да спят и да се „изключат“ по време на раждането. Въпреки че не е ясно какво точно вижда, какво усеща и какво чува бебето, докато все още е вътре във вас, сънят може да е просто част от нормалната му рутина.

 

7. Бебето се готви за първото вдишване

 

Докато бебето се изтласква през родовия канал, дробовете му се „изцеждат“. Това позволява изчистването на всички течности от белите дробове, за да може то да получи първия си дъх след раждането. Бебетата родени с цезарово сечение не изпитват този натиск върху белите дробове.

 

8. Бебето усеща големите напъни

 

Накрая, след като майката преживее всички етапи на раждането и е готова да направи последния напън, бебето ще го усети. След като е попаднало в затвореното пространство на родилния канал, бебето излиза много лесно с този последен тласък. И докато бебето, родено вагинално, усеща всичко, бебето родено с цезарово сечение не чувства нищо.

 

Вижте още: Изтекоха ли ми водите? Кои са знаците?

 

9. Бебето може да се почувства объркано след раждането

 

След като е изкарало 9 дълги месеца в тъмното пространство на матката, когато бебето се появи на бял свят, то може да се почувства пренаситено с различните стимули около него – звуците, светлините и другите неща, с които се сблъсква за първи път, могат да го объркат. Тук идва вашата роля на майка – всичко което трябва да направите е да го гушнете и стоплите, както когато е било в корема ви. Вашето бебе ще разпознае гласа ви и ще чуе познатите му удари на сърцево ви, така то ще се почувства по-комфортно.

 

Раждането може да бъде болезнено и изтощително преживяване, но след него получавате най-добрата награда в света – вашето дълго чакано бебе.

Добави коментар