8 факта за увитата пъпна връв – част 2

Продължава от: 8 факта за увитата пъпна връв – част 1

 

4. Оплетена пъпна връв често не води до неблагоприятни последствия

 

Може да ви е трудно да го повярвате, особено ако сте загубили бебе и неговата пъпна връв е била увита около врата. Разбираемо е да искате отговори. Въпреки това някои проучвания съобщават, че увитата пъпна връв около врата е малко вероятна причина за неблагоприятни последствия.

 

Проведено проучване заключава, че увитата пъпна връв не е свързана с неблагоприятният перинатален изход. Следователно в такива случаи не е необходимо предизвикване на раждането.

 

Друго проучване стига до същото заключение. Тъй като 1 от 3 бебета се ражда с увита около врата пъпна връв, това означава, че е доста вероятно при ражданията с усложнения също да има множество случаи на оплетена пъпна връв около врата на бебето.

 

Множество други условия, които не са забелязани, могат да предизвикат нежелания изход, което прави много по-лесно оплетената пъпна връв да се използва като причина.

 

увита пъпна връв, бебе, раждане

 

Мъртво родените бебета са област, която все още се нуждае от сериозни проучвания. Лекарите и учените все още не могат да кажат на какво се дължат някои от случаите.

 

Нещо, което майките могат да правят за бебето си, когато се тревожат, е да проверяват дали бебето рита.

 

5. Дори при стегнато оплетена пъпна връв, няма повишен риск от инцидент

 

Стегната увита пъпна връв не е необичайно явление – тя се наблюдава при 6,6% от 200 000 живо родени бебета.

 

Четете още: Как да се справите със страха от раждането?

 

6. Увитата пъпна връв не е индикация, че е необходимо цезарово сечение

 

Увитата пъпна връв не е причина за цезарово сечение, тъй като рядко предизвиква проблем. Ако наистина е необходимо да се избегнат проблеми свързани с пъпната връв, е по-добре да не се срязват мембраните, за да се избегне натиск – това е много по-голям риск отколкото оплетена пъпна връв. Ако пъпната връв е увита около врата, тя често е защитена от притискане.

 

увита пъпна връв, цезарово сечение, бебе, раждане

 

7. Инцидентите, свързани с увита пъпна връв са изключително редки

 

За съжаление, при малък процент от бременностите, се случват инциденти, не всички са свързани с преплитане на пъпната връв. Причина за около 26% от мъртво родените деца е проблем с плацентата, 14 – 19% се дължат на инфекция. Проблемите с пъпната връв обхващат около 10% от случаите на мъртво родени деца.

 

Четете още: Какво е чувството да имаш контракция?

 

8. Дори голям брой премятания на пъпната връв през врата не са опасни

 

Броят на „примките“ не е от значение, стига остатъкът от пъпната връв да е достатъчно дълъг, за да може главата да премине през родилният канал (т.е. – да е толкова дълъг колкото е вагината). В изключително редки случаи е възможно пъпната връв да е прекалено къса и да доведе до липса на прогрес с раждането и фетален дистрес. Често бебетата, които имат подобен проблем се раждат седалищно.

 

Броят на „примките“ варира между 1 и 4, като в 2,5 – 8,3% от случаите те са 2 или повече. В 0,1% от случаите примките са 4, а най-големият брой примки при раждане е бил 9.

 

Снимки: Sander van der Wel, HoboMama Foter.com

Добави коментар