8 факта за увитата пъпна връв – част 1

Eдин от многото страхове свързани с раждането, който бременните жени изпитват, е увитата пъпна връв около врата на бебето. Мисълта, че бебето може да се задуши със пъпната си връв предизвиква много тревоги.

 

Трябва да имате предвид, че бебетата получават хранителни вещества и кислород през пъпната връв, не чрез дишане през устата и носа. Те все още не се нуждаят от трахеята си, за да дишат. Това е една от многото причини, поради, които е важно пъпната връв да се остави непокътната, за най-малко 2 минути след раждането.

 

Пъпната връв ще продължи да осигурява кислород и да поддържа живота на бебето докато главата му не излезе от родилния канал и кислородът не започне да нахлува през носа му.

 

Това е и причината бебетата да не се удавят по време на раждането във вода – вече имат достъп до кислород. Те не поемат първия си дъх докато не са извадени на въздух.

 

Но какво да кажем, когато пъпната връв е увита около врата на бебето?

 

1. Около една трета от бебетата се раждат с увита пъпна връв

 

Често се случва да чуете истории за бебета родени с увита пъпна връв около врата. Причината за това е, че това просто се случва много често – 1 от всеки 3 бебетата се ражда с пъпна връв увита около врата.

 

бебе, увита пъпна връв, раждане

 

Някои лекари и акушерки дори не го споменават по време на раждането, защото просто премятат „примката“ от заплетената пъпна връв, докато бебето се ражда. Това обикновено не е кой знае какъв проблем. Освен ако не е крайно наложително, пъпната връв се оставя непокътната по време на раждането, за да се предотвратят бъдещи усложнения.

 

Дължината на пъпната връв варира от 19 до 133 см. Средната дължина е от 50-60 см. Трябва да се има предвид, че по-голямата дължина на пъпната връв не се асоциира с повишена честота на случаи на заплетена пъпна връв и истински възли. Освен това по-голямата дължина на пъпната връв не допринася сама по себе си за нежелани усложнения в перинаталния период (от 28-та гестационна седмица на бремеността до 7 пълни дни след раждането).

 

Четете още: Техники за релаксация преди раждането

 

На теория фетуса оказва натиск върху пъпната връв когато се придвижва през родилния канал, което създава достатъчно свободна дължина за раждането, плюс дължината на увитата връв. Въпреки че заплитането на пъпната връв носи риск от пълно или частично прекъсване на кръвопотока, трябва да се има предвид, че дългата пъпна връв има способност да предпазва фетуса от риска от намаляване на кръвния поток.

 

увита пъпна връв, бебе, раждане,

 

2. Здравата пъпна във е защитена от хлъзгаво меко покритие

 

Човешкото тяло изненадва с добрия си „дизайн“. Нашите тела са изградени по начин, който гарантира оцеляването ни като вид. Дори пъпната връв има свой набор от защитни механизми.

 

Здравата пъпна връв е запълнена с мека желеобразна субстанция, която предпазва кръвоносните съдове намиращи се във вътрешността ѝ. Това вещество помага за предпазване от натиск, както и от възли, образуващи се в резултат на нормалните движения на бебето.

 

Ако някое медицинско състояние повлияе на размера на желеобразната субстанция, или ако самата пъпна връв не е в добро състояние, могат да се появят усложнения. Въпреки това при по-голямата част от бебетата тя е добре защитена.

 

Четете още: Какво да правите, ако започнете да раждате по-рано?

 

3. Пъпната връв не се стяга, когато раждането прогресира

 

Пъпната връв не може да задържи бебето в корема на майката по време на раждане, защото фундуса (дъното) на матката (най-горният участък на маточното тяло), плацентата и пъпната връв се движат заедно. Когато матката се свива (контрахира) и изтласква бебето надолу, заедно с него изтласква и плацентата и пъпната връв. Докато главата на бебето не достигне до родилният канал няма да е необходимо пъпната връв да има по-голяма дължина.

 

бебе, пъпна връв, увита пъпна връв

 

Когато се направи цезарово сечение заради фетален дистрес (признаци за увреда на плода, като намалени движения, тахикардия и т.н.) или липса на прогрес по време на раждането, наличието на увита около врата на бебето пъпна връв често се използва като извинение. Но пъпната връв рядко има отношение към феталния дистрес или липсата на напредък.

 

Някои жени забелязват, че сърдечната честота на бебето намалява, докато те напъват. Изследванията са доказали, че това е нормално за бебето, когато изпитва някакъв натиск върху главата си.

 

Сърдечният ритъм при много бебета е ирегулярен по време на втората фаза на раждането. В много случаи това се получава в отговор на притискането на пъпната връв и притискането на главата, или временното намаляване на притока на кръв към плацентата. Това подсказва, че не е необходима незабавна намеса, освен ако бебето не изпадне във фетален дистрес.

 

Раждането в изправеното положение може да помогне, а раждането по гръб може да влоши нещата и да направи процеса по-болезнен. Предизвикването на раждането с лекарства, като синтетичен окситоцин, също може да увеличи вероятността от фетален дистрес.

 

Продължава на: 8 факта за увитата пъпна връв – част 2

 

Снимки: Kelly Hunter, Andreas Øverland, Joshua Rappeneker Foter.com

Добави коментар