бебе, плач, сън, майка, родител, недоволство, грижи

8 притеснения на новите майки и как да се справите с тях – част 1

Радост, вълнение, очакване, неподправена любов – това са само част от емоциите, които всяка нова майка очаква да изпитва. Има обаче и емоции, за които не сме съвсем  подготвени, като криза да идентичността и следродилна депресия. Представяме ви 8 от най-честите притеснения и страховете, които тормозят новите майка и начините, по които можете да ги преодолеете:

 

1. „Бебето ми няма да спре да плаче!“

 

Нормално в началото кръвното ви да скача до тавана, когато чуете, че бебето ви плаче. Това е майчински инстинкт. Трябва да имате абсолютно железни нерви, за да не обърнете внимание на бебешкия плач.

 

Когато натрупате малко опит обаче, ще разберете, че всъщност бебето ви няма да умре от малко плач. Дори и да не реагирате в милисекундата, в която е започнало да плаче, това няма нито да му навреди, нито да го нарани.

 

бебе, плач, сън, майка, родител, недоволство, грижи

 

Някои майки стигат до там, че не могат да оставят бебето си дори за секунда. Проблемът е, че по този начин нито могат да свършат нещо, нито да се погрижат за себе си. Вместо това, опитайте следното: вземете количката или кошчето му и ги оставете пред отворената врата на банята, докато взимате душ. Така ще можете да го наблюдавате и ще сте по-спокойни за него, независимо дали плаче или не.

 

Освен това, не забравяйте, че бебето ви не плаче поради същите причини, заради които вие бихте го правили. Това, че плаче, не означава, че го боли или че е тъжно, просто това е неговият начин да общува. С плача си бебетата могат да изразяват най-различни неща – че са уморени, че им е студено, че са се напишкали, че са гладни, дори, че им е скучно. Вместо да си мислите, че нещо не е наред, гледайте на бебешкия плач, като на начин на комуникация. След като свикнете и добиете рутина ще можете по плача да разбирате от какво се нуждае то.

 

Четете още: 7 тайни на спокойните майки

 

Какво става обаче ако бебето ви плаче наистина през цялото време? В такива случаи педиатрите препоръчват да го оставите на безопасно място, например в креватчето, и да излезете за няколко минутки, за да си съберете мислите. Ще се изненадате, но това може да помогне.

 

Понякога бебетата могат да плачат неутешимо, защото усещат, че майките им са силно притеснени. В момента, в който майките се успокоят, бебетата също се успокояват.

 

2. „Понякога изпитвам недоволство към бебето си“

 

Майките знаят, че бебетата са сладки и безпомощни и зависят изцяло от техните грижи, но при много от тях, има моменти, в които всъщност те недоволстват от това, че трябва да задоволяват всяка тяхна нужда и да са на разположение през цялото денонощие, за да кърмят, сменят памперси, мият дупета и т.н.

 

бебе, плач, сън, майка, родител, недоволство, грижи

 

Важно е да знаете, че това недоволство изобщо не е някакъв феномен и почти всяка майка се е чувствала така в даден момент. Погрешно е схващането, че всички майки трябва да бъдат изпълнени само с любов и щастие. Много от тях чувстват вина, когато на хоризонта се появи чувство, различно от тези.

 

В живота си със сигурност сте срещали и преодолявали трудности. Било то да завършите университет, да намерите първата си работа, да смените квартирата си, да срещнете правилния човек и т.н. Замислете се колко време сте вложили в това. Нещата не са били постоянно розови, нали? Е бебето ви ще зависи толкова от вас само в рамките на 1-2 години, но и този период ще свърши. Няма целият ви живот да премине в сменяне на памперси и почистване на бебешко повръщано. Мислете мащабно, в перспектива.

 

3. „Постоянно ми се спи/ Недоспала съм“

 

Всяка книга за гледане на деца и всеки педиатър на света ще ви кажат: „Спете, докато бебето спи“. На практика обаче, често се случва така, че когато бебето заспи, вие се опитвате да отметнете домашните си задължения – пускане на пералня, приготвяне на вечерята, а защо не и да се погрижите за себе си. На някои майки им е трудно дори да заспят през деня – това е въпрос на навик. Не се отчайвайте обаче, има и други начини да си починете.

 

Четете още: Енергизиране за заети майки

 

Можете да преместите часа си за лягане. Ако лягате малко по-рано, например когато слагате и бебето да спи, ще успеете да се наспите по-добре, а това ще ви даде доста повече енергия. Друга идея е, да поверите „сутрешната смяна“ на съпруга си, например. Ако бебето се събужда в 6 сутринта, защо той да не се погрижи за него до 8 ч., а вие да поспите още 2 ч. Това ще ви даде много повече енергия, от която ще имате нужда през деня.

 

бебе, плач, сън, майка, родител, недоволство, грижи

 

Ако бебето се буди често през нощта, най-добре е единият от вас да поеме цялата нощна смяна, а следващата вечер другият да го замени. Това е по-разумно, от колкото да се редувате през 2 часа вечерта, защото така и двамата ще сте уморени на следващия ден. Ако искате да поспите, но не успявате да заспите, затъмнете стаята. Дори ако трябва сложете превръзка за очи. Ограничавайте дремките си до 30-45 мин. това ще е достатъчно да ви задържи свежи.

 

Продължава на: 8 притеснения на новите майки и как да се справите с тях – част 2

 

Добави коментар