майка, дете, бебе, бомба, брак, секс, съпруг

8 притеснения на новите майки и как да се справите с тях – част 3

Продължава от: 8 притеснения на новите майки и как да се справите с тях – част 2

 

7. „В дома ми сякаш е паднала бомба!“

 

Целият ви дом изглежда, сякаш преди малко е бил бомбардиран от армия бебета, а вие нямате нито една свободна секунда, за да почистите бъркотията. Изобщо не сте сами. Ако някоя майка ви каже, че чисти у дома, както преди появата на бебето си – лъже!

 

Най-разумното решение е да повикате подкрепление. Бързо се обадете на някоя баба, която да се притече на помощ с чистенето. Колкото и да ви е неудобно, това е най-добрият вариант. Освен това, бъдете сигурни, че майка ви, например, ще разбере идеално ситуацията, в която сте, защото самата тя е била в същата.

 

майка, дете, бебе, бомба, брак, секс, съпруг

 

Можете и да платите на човек да почисти дома ви. Никой не обича да дава пари за подобни неща, но наистина си струва, имайки се предвид, че нивото на стреса, в който живеете, значително ще спадне, след като се огледате и видите, че руините от бомбардировката ги няма. Освен това, не е нужно да сключвате договор, просто когато решите, че имате нужда от помощ, потърсете такава.

 

Наемането на професионална помощ не е егоистична глупост и не се дължи на факта, че ви е домързяло да почистите. Погледнете от друг ъгъл. Времето, което сте щели да прекарате с прахосмукачката, ще прекарате с детето си. Какво по-хубаво от това?

 

Четете още: Отново във форма след раждането

 

В случай, че нямате възможност да получите помощ, опитайте се да чистите на части. Отделяйте по 15 мин., докато бебето спи, за да избършете праха, да измиете пода, да оправите леглата. Не се вманиачавайте – точно в този етап от живота ви приоритетът е бебето ви да расте здраво и обгрижвано, а не домът ви да е подреден като аптека.

 

майка, дете, бебе, бомба, брак, секс, съпруг

 

8. „Притеснявам се за брака ми.“

 

Много нови майки се тревожат, че те и съпрузите им ще се превърнат в зомбита, които не обсъждат нищо различно от бебето. Обикновено бебетата се превръщат в съвършени, радостни, сладки, страстоубийци! С това трябва да се борите, наистина!

 

Отделяйте време за връзката с партньора си. Обещайте си една вечер седмично да имате романтична вечеря. Можете да наложите няколко малки правила, като например: „В събота няма да говорим изобщо за бебешки неща“. В противен случай могат да минат дни, в които да се чувствате сякаш не сте обелили 2 думи помежду си, а това бързо разрушава близостта помежду ви.

 

Четете още: Как да се справим с умората след раждането? – част 1

 

Изберете ден, приспете бебето, отворете си бутилка хубаво вино, запалете свещи, направете си вкусна вечеря и не забравяйте – трябва да правите това редовно.

 

майка, дете, бебе, бомба, брак, секс, съпруг

 

Що се отнася до секса, това може да се окаже по-големият проблем. Нормално е, изтощени сте, искате да спите във всяка свободна секунда. Особено ако по цял ден кърмите, е някак нормално вечерта да не искате изобщо да ви докосват. Първо – помолете партньора си да ви отмени в някои хранения с бутилка. Второ – колкото и неромантично да ви звучи, изберете ден, в който ЩЕ правите секс, независимо от всичко. Дори да нямате никакво желание – то ще дойде, след като започнете. Много родители откриват убежище в сексуалния си живот, защото независимо от всичко, това е нещо, което си остава само за тях. 

Добави коментар