8 неща, които трябва да знаете за лазерното обезкосмяване

В съвременния свят вече е възможно и напълно достъпно перманентно обезкосмяване чрез различни светлинни устройства – лазери и така наречените IPL източници.

 

На пазара съществуват множество апарати с различна марка и различни характеристики. На обикновения човек, желаещ да се отърве от досадните косми е трудно да направи правилен избор измежду хилядите възможности, които се предлагат. За да го направи, човек трябва да е информиран. Ето защо ние ще поднесем екстракти от широкообхватната информация за лазерното перманентно обезкосмяване:

 

1. Какво представлява лазерното обезкосмяване?

 

Целта на процедурата е фоликулата на косъма да се третира селективно, без да се причини термално увреждане на околната тъкан.

 

Лазерната светлина се абсорбира от меланина, който е целта (хромофор) в косъма. Светлината се превръща в топлина, която от своя страна уврежда луковицата на косъма, разрушавайки неговата структура.

 

Съществуват 4 типа взаимодействиена лазерния лъч с кожата. Всички те се характеризират с различна степен на експозиция:

 

лазерно, обезкосмяване, епилация

Въздействието се базира на:

източник на светлина (с определена дължина на вълната (Wavelength), диаметър на лазерния лъч (Spot Size), продължителност на импулса (Pulse Duration), енергия (Fluence))

специфичните характеристики на кожата

 

2. Завинаги ли е лазерното обезкосмяване?

 

Не. Лазерното обезкосмяване е перманентно редуциране за определен период, обикновено години, но не завинаги. След завършване на определен цикъл от процедури е препоръчително да се поддържа третираната зона веднъж годишно или според индувидуалните нужди. Все пак не можем да спрем природата да произвежда косми.

 

3. Могат ли да се третират бели косми?

 

Не. До момента няма изобретено устройство или технология, които да позволяват това.

 

Космите трябва да са кафяви или черни. Лазерната светлина не се абсорбира от бели, сиви, червени или светло руси косми, защото те нямат или имат много малко меланин, който всъщност е притегателната сила за лазерната светлина.

 

4. Защо една процедура не е достатъчна?

 

лазерно, обезкосмяване, епилацияОбезкосмяването изисква серия от процедури.  Броят на процедурите зависи от местоположението на участъка в тялото и типа на окосмяването. Средният брой на процедурите е 5-8. 

 

Космите имат три цикъла на растеж, налични по едно и също време. Циклите на растеж на космите варират при различните части на тялото.

 

• Анагенова фаза

 

Активната фаза на растеж на косъма, когато обезкосмяването с лазер е ефективно. Космите съдържат голямо количество меланин и клетките се делят бързо. На този етап дължината варира според частта на тялото.

 

• Катаген

 

Преходна фаза, продължаваща около 2-3 седмици.  3% от всички косми са в тази фаза.

 

• Телоген

 

Фаза на покой – космите падат в подготовка за появата на новите косми.  На този етап дължината варира според частта на тялото.

 

5. По време на цикъла от процедури какво се прави и какво не:

 

Космите не трябва да се изскубват и не трябва да се прави коламаска през целия цикъл от процедури, тъй като това ще премахне целта на процедурата. Единственият позволен метод е бръсненето.

 

6. Кога се извършват и кога не тези процедури?

 

Известен и наложил се е фактът, че лазерните процедури не се извършват през лятото. В това има голяма доза истина, тъй-като през летните месеци или през слънчевите такива, тялото е изложено на слънцегреене и по този начин се увеличава меланина в кожата, което не позволява да се третират съответните зони. Това правило важи с пълна сила за традиционните IPL устройства (фото). При апаратури, които използват по-голяма дължина на вълната (като Nd:Yag 1064 nm) третирането е възможно през цялата календарна година.

 

7. Разлика между лазерната и фотоепилацията

 

IPL устройствата за фотоепилация използват по-къса дължина на вълната във видимия спектър на светлината, при която има висока абсорбция на меланин. Което, от своя страна прави фотоепилацията с по-висок риск от увреждане на околната тъкан, както и не позволява третирането на по-тъмен тип кожа или на пациенти с тен. Именно това е причината през слънчевите месеци да не се препоръчва фотоепилация.

 

лазерно, обезкосмяване, епилация

 

Освен това за ефективността на процедурата голямо значение има дълбочината на проникване на лазерния лъч. По-големите дължини при лазерните устройства позволяват по-дълбокото проникване на светлината за достигане до фоликулата на косъма и неговото унищожаване. Това обезпечава по-голямата ефективност на лазера в сравнение с IPL машините.

 

8. Опасно ли е лазерното обезкосмяване?

 

Отговорът е ДА и НЕ.

 

За да не бъде опасно то трябва да се съблюдават няколко много важни неща като клас на апаратурата и квалификация на персонала.

 

Вече съществуват доста високотехнологични апаратури на пазара, които притежават системи за защити от много висока степен. Това осигурява ефективното и безопасно третиране, при които рискът от увреждания като изгаряне например, е сведен до минимум. Не трябва да се подценява и значението на квалификацията на лицата, работещи със съответните апаратури.

 

Един от факторите за разпознаваемост на качествената услуга от некачествената е финансовото измерение на услугата. При високотехнологични апарати и квалифициран персонал, цените на подобни услуги е немислимо да бъдат прекалено ниски.

 

Статията е любезно предоставена от:

 

Добави коментар