8 изненадващи промени във връзката след раждане – част 1

На всеки е ясно, че след раждането на бебето връзката се променя, но никой не очаква, че понякога тази промяна става на 180о.

 

1. Промяната е неизбежна, а в някои случаи – неописуема

 

Ако някой ви каже, че връзката му не се е променила след раждането на детето, той определено съзнателно или не, ви лъже. Промяната не е лошо нещо – поне не винаги.

 

Спомнете си началото на бременността – все още си мислехте, че бебето ще се впише без проблем в начина ви на живот и няма да му повлияе особено. Сега вече знаете, че това няма как да стане. В момента, в който то се появява на бял свят вие осъзнавате, че животът ви ще се върти около това малко безпомощно същество, което се нуждае от вас. И въпреки че има изключително прости нужди – хранене, сън и смяна на памперси, то изисква постоянно внимание. Това може да разтърси както света ви, така и връзката ви.

 

промени, връзка, бебе, партньор, секс, време

 

2. Възможно е да намразите мъничко партньора си

 

Добре де – омраза е твърде силна дума, но е възможно да се усетите, че се ядосвате много по-често на партньора си, отколкото трябва. Възможно е дори да се чувствате ядосани заради това, че той ходи на работа, докато на вас ви се налага да останете вкъщи, да сменяте памперси и да кърмите. Запомнете: Това не означава, че връзката ви върви към развод!

 

Тези промени в настроението се дължат на хормонални колебания и недостиг на сън. И те са нормални до момента, в който не прераснат в следродилна депресия.

 

В един момент хормоните ви ще се балансират и нещата ще се подобрят. Но освен това ще трябва да си наложите да се справите с лошото си настроение и да започнете да гледате по-ведро на живота.

 

Четете още: Синдром на супер-майката

 

3. Не поддържате връзката с партньора си по начина, по който смятате, че трябва

 

Не обсъждайте с партньора си само неща от типа на това кой ще сменя пелените по-често и кой ще е по-строгият родител. Помислете как се отразява малко ревящо вързопче на вашите взаимоотношения.

 

промени, връзка, бебе, партньор, секс, време

 

Вече няма да имате възможност спокойно да си разказвате как е минал денят ви в офиса или как сте изкарали командировката, освен ако не искате да се надвиквате с детето. Нуждите на бебето се нареждат на първо място, а вашите – чак след това. Няма да имате същото време един за друг, което сте отделяли преди.

 

Ако имате достатъчно свободно време, за да направите списък с неща, които трябва да свършите, той ще включва 256 неща само за 1 ден. Достатъчно е да се каже, че много от тях няма да бъдат свършени. И едно от тези неща е отделянето на качествено време на половинката.

 

Четете още: 8 начина да балансирате между добра майка и добра съпруга

 

Възможно е приятелите ви да са ви предупредили да си планирате вечери за срещи, но най-вероятно не сте ги послушали. А дори и вечерята все пак да се състои, има голяма вероятност да не успеете да ѝ се насладите, защото гърдите ви са огромни и от тях тече мляко или се притеснявате дали детегледачката знае как да се справи с коликите на бебето, или още хиляди неща.

 

Напомняйте си, че е добре да се отделяте от бебето си поне за мъничко от време на време и да насочвате вниманието си към партньора си – това ще се отрази добре на връзката ви. Знаем, че е трудно, но направете усилие, за да го постигнете. С течение на времето ще ви стане малко по-лесно да излизате без бебето.

 

промени, връзка, бебе, партньор, секс, време

 

4. Най-вероятно сексът е останал далечен спомен

 

Това е абсолютно клише, признаваме си. Но сме сигурни, че поне временно сте започнали да правите секс доста по-рядко. Дори да е само заради факта, че се налага да изчакате около 6 седмици след раждането преди да правите секс. И ако трябва да бъдем честни – възможно е да не искате да правите секс и след това. Причините са много. Възможно е да изпитвате дискомфорт, да се чувствате изтощени от грижите за бебето, да сте стресирани, да не сте в настроение, защото хормоните ви не са се регулирали. Освен това е възможно да имате вагинална сухота – особено докато кърмите. Могат да минат месеци, преди желанието за секс да се завърне.

 

Четете още: 3 начина да намерите време за секс

 

Разбира се, не трябва да се насилвате и да правите секс когато не сте готови, но е необходимо да поговорите с партньора си и да му обясните какво се случва. Най-вероятно той си мисли, че липсата на желание е по негова вина и че ще продължи вечно. Обяснете му какви са причините да не сте в настроение – той ще прояви разбиране. Успокойте го, че желанието ви за секс скоро ще се завърне и то подобаващо!

 

Продължава на: 8 изненадващи промени във връзката след раждане – част 2

 

Снимки: mariadelajuana, Yachichurova, quinn.anya, C.Rat  Foter.com

Добави коментар