8 изненадващи неща, които се случват след раждането

Разбира се, вие сте подготвени за раждането, изчели сте всичко, до което сте се докопали и сте изгледали всички бебешки истории. Вашият доктор ви казва да напъвате и вие го правите – тогава вашето бебе вече е в ръцете ви. Но след това какво?

 

И сега е вре,е за следващия етап на родилния опит – неща, с които дори приятелките ви не са се сблъсквали.

 

1. Щe имате втрисане

 

Не се изненадвайте, ако чувствате нервност веднага след раждането. Повечето жени ще преживеят едно треперене след раждането. Това е нормално, а може би няма нищо общо с това, че ви е студено. По-скоро треперенето е следствие на непосредствените хормонални изменения, които настъпват след раждането. Това също може да бъде реакция на упойката или освобождаването на ендорфини. Не се притеснявайте, това ще отмине в рамките на няколко минути или няколко часа.

 

2. Има вероятност да ви направят няколко шева

 

Вероятно сте чували, че епизиотомията е рутинна процедура, но истината е, че дори и доктора да не направи разрез, може да се наложат някои шевове, тъй като вагиналните разкъсвания са често срещани. Добрата новина е, че ако сте избрали епидурална упойка, вероятно няма да усетите скъсването или разреза, нито пък шевовете. Но ако имате чисто раждане, вашият гинеколог ще ви постави инжекция с упойка в засегнатия район.

 

раждане, бебе, изненада

 

3. Вашето бебе може да не се интересува от кърменето

 

Вероятно сте чували, че е важно да се кърми, възможно най-скоро след раждането, за да започнете кърмаческите взаимоотношения рано. Това е вярно, но не се изненадвайте, ако бебето ви не иска да се храни веднага. Повечето бебета обикновено не искат да се хранят в продължение на 15-30 мин. след раждането. Така че, не го притискайте да суче, ако изглежда, че не иска да го прави, но все пак го дръжте близо до себе си. Първоначалният контакт с бебето е много важен, за да помогне за свързването между бебето и майката. 

 

Четете още: Изненадите на раждането

 

4. Ще се чувствате като боксова круша

 

Вие мислите, че хората обичат да докосват корема ви? Изчакайте докато лекарите и сестрите поставят техните ръце върху следродилния ви корем. След раждането, матката трябва да се свие от размера на голяма диня до рамера на пъпеш. Окситоцинът помага на този процес чрез предизвикване на контракции на матката, но вашият лекар или акушерка също могат да се опитат да му помогнат малко. Те ще масажират матката, за да се свие. Или сестрата ще масажира корема ви и ще го прави на всеки 15 минути през първите 2 часа след раждането. Това може да бъде много болезнено, особено ако сте имали епидурална упойка.

 

раждане, изненади, вагинално

 

5. Ще има кръв

 

Вече знаете, че раждането е мръсничко начинание, но знаете ли това – в рамките на първите 10 мин. след раждането, губите много повече кръв, отолкото да запълните половин литрова кутия за сладолед. В дните след раждането е, нормално да имате големо като количество кървене, след като сте били в седнало и легнало положение за известно време, като кървенето може да бъде по-силно по време на кърменето. Също така е нормално да имате няколко големи кръвни съсиреци 24 часа след раждането. Вие ще продължите да кървите с намаляващ темп, за около 4-6 седмици след раждането.

 

Четете още: Как да имате перфектно раждане? – част 1

 

6. Вашата „женска част“ може да набъбне

 

Не е изненадващо, че вагиналното раждане прави вашите интимни части леко подути. Но може да бъдете шокирани, колко може да се подуете докато се възстановите, особено, ако сте напъвали много. Може да е тревожно, когато срамните устни станат в троен размер, това е много често при майките, раждали за пръв път. Ледените пакетчета ще са ваш приятел. Те ще помогнат да се облекчи дискомфорта и да се подтисне подуването.

 

раждане, цезарово сечение

 

7. Може би ще заседнете в леглото

 

Имали сте цезарово сечение? Настанете се удобно в леглото си, защото ще трябва да останете там поне 12 до 24 часа. Защо? Спиналната и епидуралната упойка правят краката твърде слаби, за да ходите. За щастие, вие ще бъдете заобиколени от медицински сестри, вероятно и някои любими хора, които ще ви помогнат да се грижите за своето бебе, докато сте на легло.

 

Четете още: Какво е задържане на плацентата? – част 1

 

8. Ще се потите

 

Без съмнение вие ще се потите докато изтласквате бебето, но може да откриете, че вие го правите и няколко седмици след раждането. И под изпотяване се има предвид големи нощни изпотявания. Причината е, че нивото на естроген в тялото ви ще падне значително и промяната в хормоните ще обърка регулирането на температурата на тялото ви. Не се притеснявайте, нещата ще се върнат в нормалното си състояние до месец-два.

 

Снимки: Veen, Berberich, gregqualls.com Foter.com

Добави коментар