8 знака, че раждането наближава

В края на бременността, вероятно няма да имате никакво търпение да се срещнете с бебчето, което расте във вас. Освен това вероятно вече усещате дискомфорта на бременността с пълна сила. Ето и няколко признака, че бебето ви ще се роди съвсем скоро:

 

1. Спускане на бебето към таза

 

Един от признаците на раждането е, че може да забележите, че бебето се е преместило по-надолу към таза. Повечето майки забелязват, че около 2 седмици след спускането на бебето, идва и раждането, но при някои майки това може да се проточи до 4 седмици.

 

При майките, за които това е втора бременност, това може да не се случи, докато не започне самото раждане, тъй като тазовите им мускули вече са разтягани и не се нуждаят от „загрявка“.

 

Можете да усетите спускането на бебето като олекотяване, тъй като по-ниското му разположение създава усещане за по-малък товар. Гърдите ви вероятно вече няма да докосват горната част на корема и ще можете да усетите главичката на бебето точно под средата на тазовата кост.

 

2. Често уриниране

 

Тъй като главата на бебето се намира по-близо до пикочния мехур, вероятно ще ви се ходи до тоалетна доста по-често.

 

3. Болка ниско в гърба

 

Когато бебето натежава и се спуска по-ниско, вероятно ще почувствате болки в долната част на гърба и таза, тъй като матката и тазовите връзки се разтягат.

 

Четете още: Каква е ролята на дулата по време на раждането?

 

4. По-силни контракции на Бракстън – Хикс

 

Един от безспорните признаци, че раждането е съвсем близо, са подгряващите контракции, които силно наподобяват спазмите, които сте получавали по време на менструация. Въпреки че тези контракции не са толкова силни, колкото истинските, те са достатъчно силни, за да започне изтъняване на шийката на матката.

 

Тези контракции могат да продължат в този си вид за 1-2 седмици преди същинското раждане да започне. Те стават по-слаби, когато смените позицията на тялото си или ходите.

 

5. Диария

 

Хормоните, отделяни по време на раждането ще влияят върху червата ви, като могат да причинят коремни спазми и диария, чести изхождания или иначе казано – природна клизма. Така тялото прави повече място за преминаването на бебето. От тези хормони може и да ви се повдига, но това е знак, че раждането е близо.

 

6. Усилване на вагиналното течение

 

Можете да забележите усилване на вагиналното течение, което ще изглежда като яйчен белтък и може да има лек розов оттенък. Това е знак, че раждането предстои скоро.

 

Четете още: Епидурална упойка – предимства и недостатъци

 

7. Кръв

 

Комбинацията от спускането на главата на бебето ниско в тазовата кухина и контракциите, водещи до изтъняването на шийката на матката, може да доведе до обилно течение. Консистенцията на течението варира от жилаво, гъсто и лепкаво. Някои жени забелязват изпадането на слузестата тапа, която е запушвала шийката на матката по време на бременността. При други се получава само вагинално течение, примесено с кръв. Можете да видите от розово до кафяво червено течение.

 

В случай, че течението ви е повече кърваво, отколкото слузесто – като менструална кръв или пък съдържа много светло-червена кръв – веднага уведомете своя лекар. След появата на това течение, вероятно раждането ще започне в рамките на 3 дни. Рядко, но при някои майки може да се забави до седмица – две.

 

8. Изтичане на водите

 

Само 1 от 10 майки преживява изтичане на водите преди раждането. При повечето майки това се случва едва когато раждането вече е започнало, тоест появили са се контракции, разкритие и т.н. Ако водите ви са изтекли, трябва да знаете, че раждането е започнало и е необходимо да отидете в болницата.

Добави коментар