7 храни за добро хидратиране

Важно е да бъдете хидратирани, но не е никак трудно да изостанете в приема на дневната си доза вода. В допълнение към водата и други здравословни напитки, можете да ядете храни, като краставици, диня и ягоди, които съдържат много вода, за да избегнете мудността и главоболието, причинени от дехидратацията.

 

Друга добра причина да приемате повече вода? Изследванията показват, че консумирането на храни, които са пълни с вода, помага да бъдете сити и същевременно да приемате по-малко калории. Тук сме посочили седем от любимите ни храни, съдържащи много вода:

 

1. Краставици

 

С 95% съдържание на вода, чаша резени от краставици може почти да утоли жаждата, колкото и чаша вода. Освен това краставицата е богата на фибри и витамини, като витамин С. Не ограничавайте консумацията на краставици, а напротив.

 

Четете още: Най-добрите храни през лятото

 

2. Зелена салата

 

Една от причините 2 купички зелена салата да съдържат по-малко от 15 калории, е че салатата съдържа повече от 90% вода. Тя е пълна и с хранителни вещества, като фолиева киселина, витамин С, фибри и бета-каротин (антиоксидант, който помага да запазите очите и кожата си здрави). Плюс това да хапнете салата за обяд или вечеря, е добро решение.

 

3. Ягоди

 

Ягодите са чудесен източник на витамин С, а освен това съдържат фолиева киселина и витамин В, който е от съществено значение за растежа на новите клетки. И тъй като те са съставени от 91% вода, ще допринесат значително за цялостния прием на течности.

 

4. Диня

 

Със своите 92% вода, динята е един изключително добър източник на витамин С, също така разполага с ликопен – антиоксидант, който може да помогне за предпазване от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

 

Четете още: Сезонните плодове и зеленчуци – здравословното хранене през лятото

 

5. Кисело мляко

 

В зависимост от предпочитания от вас тип, обикновеното кисело мляко е 85-88% вода. Киселото мляко е добър източник на калций, някои витамини от групата В (витамин В12 и рибофлавин) и освен това вие получавате естествени пробиотици.

 

6. Папая

 

Със своите 88% вода, този плод ще ви помогне да останете хидратирани. Една чаша папая, доставя 3 грама фибри и е само 55 калории.

 

7. Сладка тиква

 

Тази тиква е сладка и вкусна, а освен това съдържа 88% вода. Чаша варена тиква съдържа близо 400% от необходимата дневна доза витамин А – изключително важен за здравето на очите. Освен това има високо съдържание на витамин С, калий и магнезий.

Добави коментар