7 хидратиращи храни за лятото

През лятото е много важно да бъдете добре хидратирани. Това оказва влияние както върху доброто ви здраве, така и върху състоянието на кожата, ноктите, косата, теглото и избягването на мудност или главоболие.

 

В допълнение към течностите, които приемате ви предлагаме и 7 храни, благодарение на които по-лесно ще поддържате тялото си добре хидратирано в летните жеги.

 

1. Краставици

 

Със своите 95% съдържание на вода, краставиците ще ви осигурят почти толкова утоляване на жаждата и охлаждане, колкото и чаша вода. Освен това ще ви осигурят фибри и витамин С (около 6% от необходимата дневна доза, се съдържат в 1 краставица). Не се ограничавайте с краставици само в зелена салата – експериментирайте. Направете си супа от краставици, сос, хапвайте корнишони.

 

Четете още: Здрави през лятото

 

2. Зелена салата

 

2 купички зелена салата се равняват на по-малко от 15 калории, защото 90% от салата се състоят от вода. Тя е богат източник на фолиева киселина, витамин С, фибри, антиоксиданти и бета каротин, който помага за доброто здраве на зрението и кожата ви. Зелената салата е чудесна гарнитура към всяко ястие.

 

3. Ягоди

 

Ягодите съдържат най-много витамин С от всички горски плодове. Освен това те съдържат фолиева киселина (витамин В9), която е от съществено значение за производството на нови клетки. Тъй като в 91% от тях се състоят от вода, те ще помогнат за хидратацията на организма ви. Можете да ги хапвате просто така или да ги приготвите по някакъв начин – да си направите фреш или смути, а защо не да ги добавите и в салата?

 

4. Диня

 

92% от динята е вода. Тя е добър източник на витамин С и съдържа ликопен – антиоксидант, който може да помогне за предпазване от сърдечно-съдови заболявания и дори някои видове рак. Насладете се на студена червена диня или експериментирайте с различни рецепти.

 

Четете още: 5 храни, облекчаващи симптомите на хипертиреоидизъм

 

5. Кисело мляко

 

В зависимост от типа мляко, то може да съдържа между 85 и 88% вода. Изненадващото е, че по-високо маслените млека са с по-голямо съдържание на вода. Освен това благодарение на киселото мляко ще си набавите калций, витамин В12 и рибофлавин.

 

6. Папая

 

Със своите 88% вода, този плод ще ви помогне да останете добре хидратирани през лятото. Още по-хубаво е, че само 1 купичка папая, ви носи 3 гр фибри и само 55 калории.

 

7. Оранжева тиква

 

Тази сладка и вкусна тиква се състои от 88% вода. Освен това от 1 чаша варена тиква, ще си набавите над 400% от препоръчителната дневна доза витамин А (ключов за доброто здраве на очите ви), както и здравословна доза витамин С, калий и магнезий.

Добави коментар