7 трика да хапвате повече зеленчуци

Зеленчуците са много полезни за цялото семейство. Освен това те намаляват риска от сърдечни заболявания. Те могат да бъдат полезни за всеки вид диета, без да вредят на организма. Ако по една или друга причина ви е трудно да си набавяте ежедневната порция зеленчуци, разгледайте седемте съвета, които сме ви подготвили. Те ще направят хапването на повече зеленчуци по-лесно.

 

1. Заменете протеините със сотирани зеленчуци

 

Вместо риба, пиле или друго месо, използвайте сотирани зеленчуци – като чушки, лук, домати със топинга. Те ще добавят много вкус и хранителни вещества, а в същото време ще увеличат големината на порцията ви, без добавяне на почти никакви калории.

 

зеленчук, протеини, здравословно хранене, здраве

 

2. Заменете въглехидратите със зеленчуци

 

Намалете въглехидратите и ги заменете с доста по-нискокалоричните зеленчуци. Ако обичате картофки със сирене, но не искате да поемете всички калории, които те имат, можете да замените част от картофите със зеленчуци, като броколи например. Така ще получите по-малко калории и повече антиоксиданти. Можете да замените и част от пастата (спагетите) със зеленчуци.

 

Четете още: 5 храни за естествено сияние

 

3. Хапвайте листа от маруля вместо хляб  

 

Следващия път като решите да хапвате сандвич, помислете за листата от маруля, които всъщност нямат почти никакви калории и са добра алтернатива на филийка хляб. Почти всяка плънка пасва идеално. Можете да опитате с риба тон, пилешка салата, дори и бургер.

 

маруля, зеленчуци, въглехидрати, здравословно хранене

 

4. Запасете се със сос Салса

 

Нискокалоричните подправки са с много силен вкус и са доста богати на фибри. Освен това за цяла порция зеленчуци е достатъчна само половин чашка.

 

Четете още: Любовта, храната и килограмите

 

5. Добавете в менюто си спанак

 

Добавяйте спанак към супите, яхниите и гювеча. Той повишава обема на храната, така че се чувствате сякаш хапвате по-голяма порция от обикновено, буквално без допълнителни калории.

 

спанак, храна, здравословна, хранене, здраве

 

6. „Облечете“ зеленчуците си

 

Яденето на зеленчуци варени на пара обикновено бързо ви омръзва. Добавяйте им комбинацията от малко зехтин и чесън, шери или оцет. Това е доказателството, че нискокалоричната храна не винаги е скучна. Можете винаги да прилагате този трик.

 

храна, здраве, здравословна, зеленчуци, маруля

 

7. Яжте олющени соеви ядки

 

Добавете олющени соеви ядки в диетата си. Те имат удовлетворяващо количество протеини и фибри. Добавете ги към салати, пържени картофки и дори супи.

 

Снимки: WordRidden, Muffet, square foot hydroponics, Back to the Cutting Board, alasam Foter.com

Добави коментар