бебе, нужда, плач, спокойно, майка

7 тайни на спокойните майки

1. Бебетата могат да ви кажат от какво имат нужда – дори когато са родени току що

 

Вероятно бебетата ви изглеждат безпомощни, но те  всъщност могат да комуникират с вас чрез жестове, звуци и плач.

 

Новородените могат да ви покажат какво искат далеч преди да проговорят, като протягат ръчички („гушни ме“), гледат ви с любопитство („кажи  ми повече за това“), пищят или викат („това не ми харесва“ или „нуждая се от това“), издават гъргорещи звуци („това ми харесва“) или като се задъхват („развълнуван съм“). Ако смените нагласата си и повярвате, че бебетата не са безпомощни, можете да започнете да общувате по-пълноценно с тях. С други думи – трябва да се научите да говорите бебешки.

 

2. Не насилвайте бебето да прави неща извън неговите способности

 

Не се състезавате с никой – няма нужда бебето ви да покрива всички дадени от педиатрите насоки. Все още не се е научило да се обръща? Няма проблем – просто не е готово за това. Не е пробило първото зъбче? И това ще се случи – когато му дойде времето.

 

бебе, нужда, плач, спокойно, майка

 

Понякога по-скоро не е по-добре от по-късно. Разбира се, някои бебета се нуждаят от повече подкрепа и помощ, но ако следите състоянието на детето си, ще го разберете.

 

Четете още:Кога бебето започва да се обръща само̀?

 

Опитайте се да не се притеснявате, дори когато другите майки се хвалят с постиженията на своите бебета. Ако бебето ви се усмихва, когато е на 2 месеца, обръща се, когато е на 6 месеца и седи без подкрепа, когато е на годинка – няма от какво да се тревожите. Ако това не се случва се консултирайте с педиатър.

 

3. Дайте свободно пространство на бебето си

 

Кажете „Сбогом“ на вината, че не сте си играли достатъчно с бебето. Мислите си че трябва да вършите страшно много неща, но това не е точно така. Бебето ви току що се е появило на този свят и изведнъж около главата му започват да летят шарени играчки, а в ушите му звучат детски песнички.

 

бебе, нужда, плач, спокойно, майка

 

Всичко, от което се нуждае едно новородено, е лек ветрец по бузките и мърдащо листо на дървото в парка. Все пак абсолютно всичко, което го заобикаля, е съвсем ново за него, следователно то не се нуждае от прекалено много стимули. Освен това бебето има нужда от малко време, в което само да изследва света около себе си – креватчето, одеалцето и дори собствените си ръчички. Дайте му това време – не е нужно да го забавлявате през цялото време.

 

4. Оставете бебето си да прави грешки

 

Докато бебето ви се учи да ходи, то ще пада. Ако всеки път, когато това се случи, реагирате с „О, не!“ или ахвате, бебето може да спре да опитва, защото ще започне да приема падането като нещо опасно.

 

Четете още: Синдром на супер-майката

 

Вместо това спокойно кажете нещо от типа на „Я, ти падна. Сигурна съм, че не го очакваше! И какво ще правим сега?“ и изчакайте. Ако бебето ви се е ударило, ще ви покаже, че иска да го успокоите.

 

бебе, нужда, плач, спокойно, майка

 

5. Казвайте на бебето си какво се случва

 

Представете си, че отивате на лекар и той проведе преглед без да ви каже и една дума. Естествено всички предпочитаме да знаем какво ни правят. Бебето също.

 

Когато казвате на малкото си същество какво правите, то ще се чувства по-спокойно и ще е наясно какво да очаква. Освен това езиковите му умения ще се развият по-лесно, ако постоянно му обяснявате всичко.

 

6. Отделете нужното време да опознаете бебето си

 

Само защото бебето е ваше не означава, че сте наясно с всичко, което се случва с него от първия миг. Не е възможно да имате всички отговори, особено в периода, докато то е съвсем малко. Ако плаче, в началото има огромен шанс да не знаете защо.

 

Четете още: Наръчник за оцеляване на майката интроверт

 

В голямата си част родителите толкова бързат да успокоят плачещото си бебе, че понякога пропускат да установят причината за този плач. Трябва да си подготвите списък с причини – мокър памперс, топло му е, студено му е, гладно е, иска гушкане… Не бързайте да успокоявате плача му с биберон.

 

бебе, нужда, плач, спокойно, майка

 

Четете още: Съвети от една неподготвена майка

 

7. Отделете време за себе си

 

Няма съмнение, че денонощните грижи за бебе са изтощителни. Понякога усилието да си намерите някой, който да ви замества от време на време и вината, че го оставяте на друг, могат да са огромни. Но ако животът ви се състои само и единствено в грижа за него, ще се изтощите и емоционално, и физически.

 

Отделете време за себе си – преборете се с вината. Това време ви е необходимо, за да се възстановите ментално и физически, така че да сте способни да продължите да полагате пълноценни грижи.

 

Снимки:  Foter.com

Добави коментар