7 съвета за ученическата раница

1. Раницата

 

Организацията на раницата на вашия ученик започва още със закупуването на подходяща такава. Децата в началното училище се движат много през деня, така че може да им е доста трудно да носят голяма раница, освен ако тя не е на колелца. Някои училища не позволяват този вариант, но ако пък вашето дете има добра причина да използва раница с колелца, можете да изясните това с училището.

 

Спрете се на раница, която е достатъчно здрава и има много отделения и джобчета с ципове. Ако детето ви, обаче се стресира докато търси нещо или се справя по-трудно с циповете, изберете раница без много такива. Можете да намерите раница с по-малко отделения и велкро вместо цип.

 

Детето ви може да прояви и творчеството си върху раницата си с помощта на цветни лепенки, маркери, значки и т.н. По този начин то ще я чувства по-лична и ще се грижи по-внимателно за организацията и подредбата ѝ.

 

2. Започнете с празна раница

 

Ако вече сте взели чисто нова раница, значи сте в самото начало на играта. Ако пък не, изпразнете раницата и започнете от нулата. Кажете на детето си да сортира всичко в три купчинки – една с ученически пособия, една за тетрадки и учебници и една за останалите неща, които трябва да вземе, като ръкавици, кутия за обяд, чадър и т.н. Всичко останало приберете у дома или изхвърлете, ако вече е ненужно.

 

Четете още: Защо е важно детето ви да учи английски език?

 

Може и да се нуждаете от малко помощ, за да прецените кое е за боклука и кое не. Не забравяйте да изтръскате добре раницата над кофата за боклук, за да изкарате от там всички трохи, накъсани листчета и т.н.

 

Не е лоша идея всъщност да правите това от време на време, за да почиствате добре раницата от боклуците. В зависимост от детето ви, можете да планирате тази задача за всяка неделя или пък да го правите през седмица.

 

3. Сортирайте

 

Помогнете на детето си да сортира ученическите си пособия в определени категории. Например може да носи химикали, моливи и маркери на едно място. На друго място да държи тетрадките и учебниците си. На трето място може да държи кутията си с обяд, а в джоб с цип ключовете за вкъщи или мобилен телефон.

 

Едно от големите отделения може да бъде за книги, друго за тетрадки и учебници. Ако има трето голямо отделение, може да държи там дрехите си за физическо възпитание, например.

 

4. Карта на раницата

 

След като вече всяко нещо си има място, помогнете на детето си да направи карта на раницата. Например може да направи рисунка или снимка на раницата и кое къде стои в нея. Изпразнете раницата и оставете вашето дете само да я подреди, като използва картата си.

 

Четете още: Училищни проблеми

 

Картата е напомняне за това къде трябва да се поставят нещата, когато приключи с домашното или какво трябва да си приготви за следващия ден. Можете да оставите копие от нея в предното джобче на раницата и у дома, където детето ви я държи. Картата ще му помага в началото. След това вероятно ще стане излишна.

 

5. Използвайте контролен списък и етикет

 

Вземете един етикет за раницата. Махнете листчето за попълване на адрес. С помощта на червен маркер, направете контролен лист, като напишете всичко, което детето ви трябва да постави в раницата си, за да се приготви за училище. Използвайте син маркер, за да обозначите нещата, които трябва да се върнат у дома.

 

Поставете контролния лист на мястото за етикета и прикрепете към някой от циповете в раницата. Научете детето си да използва списъците като ръководство. Така случаите на забравени за или в училище неща, ще намалеят.

 

6. Направете папка с училищни неща

 

Четете още: 10 начина да мотивирате детето си да учи

 

Дайте на детето си папка, в която да държи всички неща за училище, които не се събират в раницата. Напомнете му, че тя трябва да се върне обратно вкъщи в края на деня. Проверявайте папката следобед и вадете нещата, които са вече ненужни за следващия ден.

 

Можете да добавяте и бележки към учителите, пари за обяд и други неща, които да се носят в папката.

 

7. Попитайте за допълнителни тетрадки, учебници и помагала

 

Говорете в училището на детето си, ако то има навика да забравя да прибере вкъщи правилните тетрадки за домашна работа или пък не могат да се поберат в раницата. Може да вземете втори комплект, който да държите у дома.

Добави коментар