7 съвета за намаляване на риска от рак на гърдатата

1. Поддържайте здравословно тегло.

 

Затлъстяването повишава риска от рак на гърдата след менопаузата – периода, в който той е най-голям. Избягвайте постепенното наддваване на тегло и се опитвайте да поддържате индекса си на телсна маса под 25.

 

2. Хранете се здравословно.

 

Подберете богат на плодове и зеленчуци режим на хранене и намалете количеството на напитките съдържащи захар, рафинираните въглехидрати и мазнините. Яжте нетлъсто месо, като риба и пилешки гърди, а червеното месо – в умерени количества. Хранете се с пълнозърнести продукти. Избирайте растителни мазнини (зехтин, олио) вместо животински.

 

3. Бъдете физически активни.

 

Физическата активност, дори на по-късен етап от живота, намалява риска от рак на гърдата с 10% – 30%. Всичко, което трябва да правите, за да има ефект, са умерени упражнения. Например, 30-минутна разходка, 5 дни седмично.

 

4. Намалете или спрете алкохола.

 

Употребата на алкохол е свързана с повишен риск от рак на гърдата. Добре е жените да ограничат приема до не повече от 1 питие на ден, независимо от вида на алкохола.

 

Четете още: Може ли кърменето да намали риска от рак на гърдата?

 

5. Избягвайте хормонално-заместителната терапия.

 

Хормонално-заместителната терапия при менопаузата увеличава риска от рак на гърдата. Ако трябва да приемате хормони, за да намалите симптомите на менопаузата, избягвайте тези, които съдържат прогестерон или ограничете използването им до не повече от 3 години. Хормоналните кремове не са по-безопасни от хормоните и също трябва да се избягват.

 

6. Спрете цигарите.

 

Дългосрочното пушене е свързано с повишен риск от рак на гърдата при някои жени. Изследванията показват, че в дългосрочен план пушенето е свързано с повишен риск от появата на рак на гърдата при някои жени.

 

7. Кърмете бебето си възможно най-дълго.

 

Жените, които кърмят бебетата си в продължение на поне една година сборно (независимо дали става дума само за едно дете или 2 и повече), имат по-малък риск от развитие на рак на гърдата на по-късен етап.

Добави коментар