7 съвета за лятната диета на вашия домашен любимец

Лятото e в разгара си и както всяка година стопаните на кучета и котки се чудят как да се погрижат за здравословното състояние на домашните си любимци по време на жегите.

 

Обръщаме ви внимание, че не съществува хранителен режим, който да е валиден за всеки един приятел на четири лапи, но все пак ви предлагаме 7 важни правила, които е хубаво да спазвате през лятото:

 

1. Не сменяйте рязко диетата на домашния ви любимец

 

Рязката промяна в начина на хранене на домашния любимец може да доведе до повече лоши, отколкото хубави последици. Промяната трябва да бъде постепенна и съобразена с навиците му.

 

2. Не намалявайте количеството на калориите, които е приемал досега

 

За котките и кучетата калориите са изключително необходими, тъй като те помагат за регулацията на телесната им температура. Това, което трябва да намалите, е количеството храна. Следователно трябва да потърсите храна, която дори в по-малко количество, предоставя на вашия домашен любимец същото количество калории.

 

3. Не намалявайте мазните храни

 

За сметка на това, ограничете количеството на белтъчините, които поема вашия четириног приятел. Те могат да се окажат опасни за него и биха могли да предизвикат кожни възпаления.

 

4. Включете фибри в менюто

 

В храната на кучето спокойно могат да се включат фибри, плодове и зеленчуци (10% от количеството храна на ден). При котките това не е препоръчително, тъй като те са строго месоядни и не биха се чувствали сити ако ограничите месото им.

 

Плодовете допринасят за доброто състояние на организма на кучетата и му набавят нужните витамини за деня. Избягвайте гроздето, тъй като то е по-трудно за храносмилане.

 

Четете още: Как отглеждането на куче или котка намалява стреса

 

5. Суха или мокра храна?

 

Препоръчително е през лятото да избирате винаги мократа. Но е необходимо да вземете предвид дали домашният ви любимец е способен да изяде цялата порция, която му давате. Поради топлото време мократа храна може се развали изключително бързо. Ако смятате, че животинката няма да се справи – заложете на суха храна.

 

6. Не давайте на любимеца си типичните летни храни, които консумирате вие

 

Един сладолед не би се отразил по един и същ начин на вас и на тях. Кучетата не могат да го обработят, а за котките би могъл да бъде много по-опасен. Много е важно никога да не им давате нищо сладко – то може да провокира сериозни проблеми със зрението им.

 

Четете още: Лекуват ли домашните любимци?

 

7. Не забравяйте водата

 

Вода, вода и пак вода. Елементът, който не трябва да липсва на домашния ви любимец през нито една част на денонощието.

Добави коментар