7 стъпки към по-красива усмивка

Вие искате да имате перфектна бяла усмивка? Тогава направете тези правила част от вашата ежедневна рутина.

 

Може би не е изненадващо, че ярката бяла усмивка, може да ви накара да изглеждате по-млади и привлекателни. В действителност хубавата усмивка наистина прави хората по-привлекателни.

 

Но доброто здраве на зъбите е много повече от начина, по който изглеждат. Устата е врата към тялото, което означава, че състоянието на зъбите и венците се отразява на цялостното ви здраве. Следвайте тези стъпки за по-добра усмивка, и ще повлияете и на останалата част от тялото си.

 

1. Четкайте редовно

 

Четкането е крайъгълния камък на зъбната хигиена. То премахва частиците храна, с които се хранят бактериите и освежава дъха. Качествената паста за зъби помага за укрепване на зъбите, но трябва да се четка най-малко две минути, за да може да има ефект.

 

2. Използвайте конец за зъби

 

Конецът за зъби премахва бактериите от междузъбното пространство, там където четката не достига и предотвратява възпалението на венците. Препоръчва се да се използва конец за зъби 2 пъти дневно, но ако го правите само веднъж, то нека да е преди лягане. Когато спите вие произвеждате по-малко слюнка, което прави зъбите и венците особено уязвими на бактерии.

 

Четете още: Може ли четката за зъби да ви разболее?

 

3. Посещавайте зъболекаря си

 

Посещавайте зъболекаря си най-малко два пъти годишно за основно почистване. Вашият зъболекар може да забележи ранните признаци на заболяване на венците, като така ще е по-лесно да се лекуват. Ако сте податливи на заболявания на венците и кухините, посещавайте зъболекаря си на всеки 4 месеца.

 

По същия начин, ако имате други заболявания, които са направили риска от заболяване на зъбите по-висок (диабет, слаба имунна система, рак) посъветвайте се с вашия стоматолог колко често трябва да го посещавате. Специален режим на зъбната хигиена трябва да се спазва от бременни жени, хора с диабет, какво и всеки подложен на химиотерапия и лечение с медикаменти, което може да повлияе на венците.

 

Четете още: Как да се грижим правилно за зъбите си?

 

4. Хранете се здравословно

 

Включете в менюто си изобилие от мляко и млечни продукти и други богати на калций храни. Калцият помага за поддържането на зъбите и костите здрави, както и витамин С в цитрусовите плодове повишава здравето на венците.

 

Също толкова важно е какво ядете и какво не ядете. Сладки и лепкави храни, които се придържат към пукнатините на зъбите са особено вредни, тъй като бактериите се хранят със захарите и отделят киселини, които причиняват кариес. Ако все пак ядете бонбони и лакомства то е добре да си измиете зъбите веднага след това, но ако не е възможно изплакнете устата си с вода.

 

5. Не пушете и не използвайте бездимни тютюневи изделия

 

Хората, които пушат, е четири пъти по-вероятно да имат заболяване на венците, от непушачите. Използването на бездимни тютюневи изделия увеличава риска от рак на устата, устните, езика, бузите, венците. В по-малък мащаб тютюневите изделия влошават дъха.

 

Четете още: Рискът от заболяване на венците

 

6. Избелване на зъбите

 

Въпреки че ползите са единствено козметични, с днешните продукти за избелване тази процедура е безопасна и няма да навреди на зъбите ви, ако се използват по предназначение и вие сте под грижите на зъболекар. На пазара избелващите продукти са предназначени за леки петна, докато професионалното избелване е препоръчително за тежко пожълтяване. Говорете с вашият стоматолог, преди да преминете всички процедури за избелване и се уверете, че вашите зъби и венци са здрави.

 

7. Помислете за козметични процедури

 

Първото нещо, което човек вижда, когато се срещне с вас е вашата усмивка. И ако тя е крива, изцапана, липсват зъби, то това може да подкопае доверието към вас. Има голям напредък в козметичната стоматология през последните години и възможността за поправянето на сериозни козметични проблеми. Фасети за подобряване на външния вид на криви, изцапани или със странна форма зъби и ортодонтия за оправяне на зъбите, са само две от козметичните процедури, които се предлагат.

 

Въпреки това, козметичната стоматология не е поета от здравната каса и може да струва скъпо. Важно е да направите консултация с опитен стоматолог, преди да направите каквато и да е процедура.

Добави коментар