7 стъпки за бързо забременяване – част 1

Готови ли сте да имате бебе? Трябва да планирате как това да се случи. Следвайте тези стъпки и ще заченете по-бързо:

 

1. Изхвърлете контрацептивите навреме

 

Пиете тези малки хапченца, които не позволяват да забременеете отдавна? Е, време е да ги спрете и то няколко месеца преди да започнете опитите за бебе. Това се отнася и за всички други форми на хормонални медикаменти, които сте употребявали, за да не забременеете.

 

След като дълго време сте приемали контрацептиви е възможно тялото ви да се нуждае от малко време, преди да започне да овулира редовно и нормално. Освен това така по-лесно ще проследите менструалния си цикъл, за да определите кога сте в овулация. Не забравяйте, че след като сте спрели употребата на хапчетата, може да забременеете много бързо.

 

Четете още: Как да говориш с него, че искаш бебе?

 

2. Следете овулацията си

 

Без значение колко често с партньорът ви правите секс, ако пропуснете ключовите дни от месеца (овулацията си), вероятно няма да забременеете. Най-голямата грешка, която жените допускат, е да не следят овулацията си.

 

В днешно време има различни методи, благодарение на които да следите овулацията си. Можете да се консултирате с лекаря си по този въпрос. Въпреки че можете да следите базалната си температура, има и други по-точни тестове, които предупреждават, че яйцеклетката е готова да премине в яйцепровода. Те работят като откриват лутенизиращия хормон в урината, което се случва между 36 и 48 часа преди овулация.

 

Съществуват два основни теста за предвиждане на овулацията. Единият е подходящ за използване от жени с много редовен цикъл, тъй като може да се ползва само около седмица преди овулация. За жени с не толкова редовен цикъл, по-подходящи са тези, които се използват всеки ден от месеца.

 

Най-разпространеният и лесен метод е да определите приблизителната дата на овулацията си, като извадите 14 дни от продължителността на цикъла. Той обаче в много случаи не е никак точен.

 

Четете още: Забременяване – кога се нуждаем от лекар?

 

3. Правете секс преди овулация

 

Сперматозоидите са издръжливи. Те могат да се задържат в матката и маточните тръби в рамките на 2 – 3 дни. От своя страна яйцеклетката остава само за 12 – 24 часа. Правенето на секс преди овулация увеличава шансовете, че ще има активни сперматозоиди в момента, в който яйцеклетката е готова за оплождане.

 

Ако имате напълно стандартен 28 дневен цикъл (и овулацията е на 14-тия ден), ето какво трябва да направите:

 

• Започнете да правите секс няколко пъти седмично, веднага след като менструацията ви свърши. По този начин вероятността да пропуснете овулацията си е минимална, особено ако дължината на цикъла ви варира всеки месец.

 

• Започнете да правите секс през ден, след като минат 10 дни от менструацията ви.

 

• Когато получите положителен резултат на тестовете за овулация (около 12-ти ден), правете секс колкото може повече, понеже следващите дни от месеца са най-подходящите за зачеване.

 

Продължава на: 7 стъпки за бързо забременяване – част 2

Добави коментар