7 причини за плача на бебетата

Вашето бебе е напълно зависимо от вас. Вие го храните, топлите го, давате му комфортът, от който се нуждае. Когато бебето плаче, това е неговият начин на общуване, начин да изиска да задоволите нуждите му.

 

Понякога е трудно да разберете от какво се нуждае бебето ви. Но с порастването му, то ще се научи да комуникира с вас. Например, то ще осъществява по-лесно зрителен контакт, ще вдига шум, ще се усмихва.

 

Междувременно ще ви представим 7 причини, поради които бебето ви може да плаче и какво да направите, за да го успокоите:

 

1. „Плача от глад“

 

Гладът е една от най-честите причини за плача на вашето бебче, особено, ако е новородено. Колкото е по-малко то, толкова е по-вероятно да бъде гладно.

 

Стомахчето на бебето ви е малко и не може да побере голямо количество храна. Така че няма да отнеме много време докато отново се почувства гладно. Ако кърмите, предложете му гърдата си, дори ако последното хранене е било скоро. Това се нарича хранене на поискване.

 

Ако храните бебето си с формула вместо с кърма, най-вероятно няма да огладнее до два часа след последното си хранене. Въпреки това всяко бебе е различно. Ако вашето постоянно не довършва бутилката си, може би предпочита да похапва формулата по-често и в по-малко количество. В този случай, можете да му предложите следващото хранене и по-рано.

 

Вашето бебе може да не спре да плаче веднага, но продължавайте да го храните, ако то иска.

 

Четете още: Нормално ли е, че бебето ми изглежда ядосано?

 

2. „Плача, защото ми се плаче“

 

Ако бебето ви е по-малко от 4 месеца, то може да плаче в късния следобед и вечер. Това е нормално и не означава непременно, че нещо не е наред с него.

 

Непрекъснатият плач при иначе здраво бебе може да е причинен от т.нар. колики. Вашето бебе може да е зачервено и разстроено и да отхвърля вашите опити да го успокоите. То може да стиска юмруци, да свива колене или да извива гърба си.

 

Някои хора свързват коликите с болки в корема, може би причинени от алергия или непоносимост към нещо от кърмата или типа адаптирано мляко.

 

Тези дни обаче, имаме по-добро разбиране за това, колко често е нормално бебето да плаче. Някои експерти смятат, че коликите не са свързани със стомашни проблеми, а е обикновен период, през който бебетата преминават. Има няколко вида плач:

 

•  чест плач – вашето бебе плаче всяка седмица, най-много през втория месец, а след това по-малко в периода между 3 и 5 месеца

•  неочакван плач – то може да плаче и да спира без особена причина

•  не се поддава на успокоение – за съжаление вашето бебе не може да спре да плаче, без значение как се опитвате да го успокоите

•  прави гримаса, сякаш изпитва болка – вашето бебе може да изглежда така сякаш изпитва болка, но е малко вероятно да е така

 

Четете още: Бебето не ме харесва – какво да правя?

 

•  дълги периоди на плач – те могат да продължат по няколко часа на ден

•  вечерен плач – вашето вероятно може да плаче късния следобед и вечер.

 

Да живееш с бебе, което редовно плаче неутешимо може да бъде много стресиращо, но съществуват тактики, които могат да ви помогнат да се справите със ситуацията.

 

3. „Плача, защото се нуждая от прегръдка“

 

Вашето дете се нуждае от много гушкане, физически контакт и успокоение, за да се чувства добре. Така че плачът може да означава че то просто иска да бъде гушкано.

 

Полюшването и пеенето, докато го държите може да му помогне да се успокои повече.

 

Когато държите бебето близо до себе си, то се успокоява от ударите на сърцето ви, топлината на тялото ви и миризмата ви. Можете да опитате да го сложите в слинг, за да е по-близо до вас за по-дълги периоди.

 

Четете още: 7 признака, че детето ви ви обича

 

4. „Плача, защото съм уморен/а и имам нужда от почивка“

 

Бебетата често имат проблеми със заспиването, особено ако са преуморени. Вероятно скоро след раждането ще се научите да разпознавате сигналите му, когато е уморено. Хленченето и плача при най-малкото нещо, безизразният поглед в пространството или утихването са само част от възможните сигнали.

 

Много внимание от любящи посетители могат да стимулират прекалено много вашето бебе, което да затрудни заспиването след това. Опитайте се да го заведете в тиха стая преди лягане, за да го успокоите и да заспи по-лесно.

5. „Плача, защото е твърде студено или прекалено топло“

 

Можете да проверите дали на бебето ви му е студено или топло като докоснете корема му. Не се ръководете от температурата на ръцете или краката. За тях е нормално да са студени.

 

Използвайте чаршафи или плетени завивки в креватчето на бебето. Ако коремчето му е  прекалено топло, извадете едно одеяло. Ако е студено – добавете едно одеяло.

 

Поддържайте температурата в стаята на бебето около 18оС. Поставете го да спи по гръб с крака в долния край на леглото. По този начин то не може да се смъкне под одеялата и да му стане твърде топло.

 

Четете още: Мит ли е хиперактивността на бебетата?

 

Внимавайте да не навлечете бебето си, за да не прегрее. То обикновено се нуждае от един слой повече дрехи, отколкото вие носите, за да се чувства комфортно.

 

6. „Плача, защото трябва да ми се сменят пелените“

 

Вашето бебе може да плаче, ако е напишкало или наакало пелената си. При някои бебета това не е проблем, освен ако кожата им е раздразнена.

 

Ако бебето не обича да му сменяте пелените, това може да се дължи на странното усещане на хладен въздух върху кожата. След около седмица или повече, най-вероятно ще сте професионалисти в сменянето на памперси. В противен случай можете да отвличате вниманието на бебето си с песен или играчка.

 

7. Плача, защото не се чувствам добре

 

Ако вашето бебе не се чувства добре, то най-вероятно ще плаче с различен тон от този, с който сте свикнали. Той може да бъде по-слаб, непрекъснат или писклив. Ако бебето ви обикновено плаче много, но е станало необичайно тихо, това също може да е знак, че не е добре.

 

Никой не познава вашето бебе като вие. Ако чувствате, че нещо не е наред, обадете се на вашият лекар. Той винаги ще вземе притеснението ви на сериозно.

 

Обадете се незабавно на лекаря си, ако бебето ви постоянно плаче и е с висока температура, повръща или има диария или запек.

 

Продължава на: Как да успокоите плачещото бебе?

Добави коментар