7 организационни съвета за майки

Децата са способни да разхвърлят къщата до неузнаваемост за мунути – играчки, дрехи, книжки за оцветяване, флумастери… списъкът продължава до безкрай. Как да се справите с бъркотията?

 

Можете да организирате дома си, като следвате седем прости правила. Кои са те?

 

1. Подреждайте на етапи

 

Когато погледнете хаоса в къщата си, подреждането на всички вещи ви изглежда невъзможно. Е, то не е и нужно. Вместо това отделяйте по 30 мин. всеки ден за подреждане на част от къщата.

 

2. Запазете само най-доброто от всяко дете

 

Вашето дете ще се връща с различни проекти от училище всяка седмица. Ако изхвърлите някой от тях се чувствате като ужасен човек, но в противен случай ще сте затрупани с рисунки, вещи и какви ли не изобретения. Изхвърляйте веднага всякакви работни листове и подобни неща, но спасете забележителните произведения на изкуството и проектите, като ги поставите в специална кутия в стаята на детето.

 

В края на учебната година, преровете кутията и решете кои неща наистина искате да запазите, след това ги поставете в пластмасов контейнер на тавана или в мазето с етикет върху него – име , възраст и клас.

 

Четете още: Достъпни начини да се поглезите

 

3. Оцветете света на детето си

 

Ако имате повече от едно дете, можете да използвате цветен код за разпознаването на вещите на всеки. Например синя кърпа за едното, червена за другото и зелена за третото. По този начин те лесно ще разберат кое на кого принадлежи и кой за кои вещи трябва да се грижи.

 

4. Включете децата си в организацията

 

Ангажирайте децата си в избора, когато дойде време да се отървете от играчки, дрехи и други неща. Ако детето ви се вкопчва отчаяно във всяка играчка, то може да използвате следния трик: опаковайте кутия с нещата, към които знаете, че детето ви е изгубило интерес и я оставете в мазето или гаража за дълъг период от време. Като дойде време за почистване кажете: „Има още някои неща в гаража за изхвърляне. Искаш ли да ги погледнеш?“. Има голям шанс в този случай детето да избере да останат наистина ценните за него неща.

 

Четете още: Заетите майки и стрес

 

5. Използвайте правилните органайзери

 

Не е нужно да изкупите най-близкия офис магазин, но няколко внимателно подбрани организационни елемента могат да помогнат да премахнете безпорядъка в дома си. Например, можете да сложите една чанта да виси зад вратата на стаята на детето или в стаята за игри. Тя може да се използва за скривалище на малки предмети, като аксесоари за коса, стикери, мъниста, художествени материали. Подредете в различни папки различните документи, гаранции или сметки.

 

6. Променете старите навици

 

Звучи ли ви познато? Можете да прекарате целия уикенд чистейки непотребните вещи и боклуци от килера и чекмеджетата, а само месец по-късно отново сте претрупани както преди.

 

Ако вашият навик е да оставяте ключовете си на бюрото си, този модел ще продължи да действа дори след като почистите. Намерете начин да промените навиците си – сортирайте пощата си, сложете куки на вратата.

 

7. Това трябва ли ви наистина?

 

Последният ключ към почистването, е да се запитате защо държите нещата, които не използвате? Изхвърлете всичко, което не ви е нужно и което няма сантиментална стойност за вас. Не е нужно да се затрупвате с вещи, само защото се страхувате, че нещо може да ви потрябва.

Добави коментар