7 неща, които всеки трябва да знае за асимптоматичните полово предавани болести

Автор: д-р Иван Диков

Акушер-гинеколог

Началник ДКБ и Управител на МЦ „Майчин дом“

 

Един от факторите, които правят полово предаваните болести толкова разпространени е, че повечето хора дори не знаят, че са заразени. Не е необичайно  някой да е заразен, но въпреки това да няма никакви симптоми. Полово предаваните болести, които протичат по този начин, се наричат асимптоматични.

 

Хората могат да бъдат инфектирани с полово предавана болест и в продължение на много години да не го подозират. През това време, ако не са внимателни, те могат да предадат заболяването си на всички сексуални партньори, които имат. Ето, защо някои учени наричат тези болести скрити епидемии.

 

1. Има висок риск от заразяване

Ако един заразен човек прави необезопасен секс с нов партньор всяка година, и всеки от партньорите има необезопасен секс с нов партньор също всяка година, за 10 години първият човек е предал инфекцията на 1000 човека. Ако партньорите са повече и цифрата се увеличава.

 

Четете още: 16 сигнала, че може да имате ХИВ – част 1

 

2. Може да не забележите никакви симптоми

 

Хламидията е най-често срещаната лечима полово предавана болест, но ¾ от всички жени и половината от всички мъже нямат никакви симптоми. Половината от всички жени с гонорея, както и 10% от мъжете, също не показват симптоми. Много лесно е да имате полово предавана болест и да не знаете за това. Ето, защо обезопасеният секс трябва да бъде правило, а не изключение.

 

3. Може да има дългосрочно увреждане

 

Въпреки че полово предаваните болести може да нямат симптоми, това не означава, че нямат ефект върху здравето ви или това на сексуалният ви партньор. Ако не се лекуват, някои полово предавани болести могат да доведат до сериозни увреждания на репродуктивният тракт, като тазово-възпалителна болест и до невъзможност да имате деца. С течение на времето някои болести могат да доведат до заболяване на цялото тяло, увреждане на органи и дори смърт.

4. Проверката е от съществено значение

 

Единственият начин да разберете дали вие и вашият партньор имате полово предавана болест е да се тествате. Преди да започнете нова сексуална връзка, трябва и двамата да се прегледате. Може да ви е неудобно вашият семеен лекар да ви преглежда, затова може да се тествате в друга клиника или място. Но запомнете, дори тестът да е отрицателен и вие да сте здрави, единственият начин да запазите това положение е да практикувате обезопасен секс.

 

Четете още: Митове за секса: Щях да знам, ако партньорът ми имаше полово предавана болест

 

5. Да се чувствате добре не значи, че нямате полово предавана болест

 

Само защото нямате симптоми, това не означава, че не може да предадете на партньора си полово предавана болест. Някои хора, които знаят, че са заразени, мислят, че не могат да разпространят болестта, тъй като нямат симптоми. Това не е вярно.

 

Херпес се предава дори тогава, когато няма видими рани. Така също и HPV вирусът, който причинява генитални брадавици и рак на маточната шийка и ХИВ вирусът, който причинава СПИН. Тъй като тези болести, не могат да бъдат излекувани, трябва да се вземат предпазни мерки с всички сексуални партньори.

 

6. Нелечима не значи нелекувана

 

Дори и ако имате нелечима полово предавана болест, все още съществуват предпазни мерки, които може да предприемете, за да подобрите здравето си и да защитите вашите партньори. Една такава предпазна мярка е принудителна терапия. Например, хората с херпес трябва да вземат лекарства.

 

Тази форма на лечение не само намалява риска от поява на огнище, но и намалява риска от заразяване на партньора. Въпреки това, тъй като не премахва риска от заразяване, трябва винаги да се практикува обезопасен секс. Не забравяйте обаче, че презервативите НЕ са 100% ефективни за предотвратяване на заразяване с херпес или HPV, тъй като тези вируси се разпространяват чрез кожата.

 

Четете още: Трябва ли да се тествам за полово предавани болести?

 

7. Вашето здраве е ваша отговорност

 

Вие отговаряте за вашето сексуално здраве. Обезопасен секс, както и други предпазни мерки, могат да предотвратят заразяването ви с полово предвана болест. Тъй като не може да разчитате на външните признаци, ваша отговорност е да се изследвате и лекувате, ако сте били изложени на риск. Не само вашето здраве, но и здравето на близките ви е във вашите ръце.

Добави коментар