7 неща, които всеки син трябва да научи от баща си

С порастването на момчето, около него ще има много хора, които ще влияят на развитието му и превръщането му в мъж. Вие, като баща, е добре да сте една от основните фигури, имащи такова влияние. Вие сте и трябва да бъдете, неговият най-важен модел за подражание.

 

Представяме ви 7 неща, които синът ви има нужда да правите:

 

1. Той се нуждае вие да обичате и уважавате майка му

 

Демонстрирайки любов и уважение към майката на детето си, вие му показвате как той трябва да се отнася с нея, със сестрите му, приятелките му и бъдещата жена до него. Това поставя основите на отношенията, които той ще гради по-късно в живота си.

 

2. Той има нужда да вижда провалите, не само успехите ви

 

Най-добрият учител е провалът. Когато синът ви вижда, че вие също понякога се проваляте и начина, по който се справяте с това, вие му давате нещо изключително ценно – той се научава да не се страхува да опитва и разбира, че грешките всъщност могат да се окажат най-добрите учители. Момче, което не се страхува да греши, ще се превърне в мъж, готов да приема големи предизвикателства и да се справя с тях.

 

Четете още: Кога бащите трябва да говорят със синовете си за секс?

 

3. Той се нуждае от вашите напътствия

 

Може би сте „шефът“ на работа или дори „собственика на компанията“, но може и да не сте. Това няма значение, защото в семейството ви вие сте глава на семейство. Синът ви трябва да получава вашите напътствия, вие сте лидерът. Това обаче трябва да става с уважение, изслушване и разбиране, защото това ще изгради в сина ви цялостната му представа за лидерството  и ще го научи как да се държи както сред връстниците му, така и в живота му като възрастен.

 

4. Той се нуждае от присъствието ви

 

Нормално е понякога да нямате време, лутайки се между стотиците си задължения, но е важно да бъдете част от живота на сина си, да участвате активно в образованието му, социалния му живот и всички други области на живота му. Това ще му даде подкрепата, от която се нуждае.

 

5. Той се нуждае от вашата любов, независимо от изборите му

 

Може би сте най-върлия фен на спорта, а синът ви никак не си пада по него. Може да предпочита да чете книги, да рисува, да свири на пиано. В това няма нищо лошо. Подкрепяйте неговите избори – това, което го вълнува, независимо дали е различно от вашата страст. Той се нуждае да чувства любовта и подкрепата ви. Дори когато изборите наистина са грешни, вашата любов и напътствия ще изградят доверие и близост помежду ви и ще изградят неговото самочувствие.

 

Четете още: Защо мъжете ревнуват?

 

6. Той се нуждае от одобрението ви

 

„Обичам те, синко!“, „Гордея се с теб!“, „Страхотен си!“, „Знам, че ще се справиш!“, всички тези изрази на одобрение насърчават сина ви. Дори, когато сбърка, можете да го насърчите – „Днес не игра в мача много добре, но съм сигурен, че следващия път ще си страхотен, защото ще тренираш и ще си нахъсан!“. Той се нуждае да чува, че вие го обичате и подкрепяте, дори  когато не е перфектен.

 

7. Той се нуждае от дисциплина

 

Синът ви се нуждае от граници и определяне на очакванията. Разбира се, той ще прави грешки, точно както и вие сте правили като дете. Трябва обаче да го научите, че действията му имат последствия. Научете сина си да обмисля какви последствия ще има това, което смята да направи или каже. Това ще го научи да мисли преди да говори и действа както сега, така и като порасне, а това качество е изключително важно.

Добави коментар