7 начина да бъдеш страхотен татко!

Навлизайки в един съвсем нов свят – света на бащинството, всеки татко трябва да следва инстинктите и интуицията си. Друго, което може да следва са 7-те съвета, които сме му подготвили, за да бъде наистина страхотен татко и да изгради образ на много „печен“ в очите на своето дете.

 

1. Пожертвайте личното си време

 

Отказването от няколко (или пък доста) неща е може би съвсем очевидно и фундаментално правило за това да бъдете добър татко. Ако не жертвате част от времето си, няма как да изпълните останалите съвети за това как да бъдете страхотен баща.

 

Времето след работа трябва да се превърне от „време, в което се изключвате“ във „времето, в което се включвате“ – при вашата жена и бебе. Но това да отделяте време и внимание за семейството си, не е само да сте там. Вие трябва да сте ангажиран и да се включвате във всичко, в което е възможно, докато сте с тях.

 

2. Бъдете инициативни

 

Появяването на бебе в семейството, добавя цял списък с нови задължения за вас и майката на детето ви. Но не стойте просто в страни, чакайки просто нещата от списъка да се изпълнят. Ангажирайте вниманието си първи и започнете да мислите какъв е най-лесният и бърз начин да приспите бебчето си през нощта или да смените памперсите му.

 

Ясно е, че не можете да накърмите бебето си, но пък можете да си вземете „тати-бебе“ време след това. Съвсем скоро ще започнете да правите и други невероятни неща, като четене на приказки за лека нощ или показване на нов спорт.

 

3. Забавлявайте се

 

Вие сте пич. Като цяло сте забавен и готин или поне си мислите че е така. Чувството ви за хумор може би е едно от първите неща, в които жена ви се е влюбила. Ето че е дошъл и моментът, в който да използвате таланта си, за да забавлявате бебчето. Забавлявайте се с бебето си, гъделичкайте се, като цяло вдетенете се и вие покрай него.

 

Честно казано сменянето на пелени или храненето на бебето не е особено забавно, така че само това ви остава – вие да си измисляте забавления. Инстинктите ви ще ви насочват как да изнасяте „шоуто“ пред най-важния си зрител.

 

Четете още: Как да бъдете търпелив баща?

 

4. Съсредоточете се в позитивите, а не в негативите

 

Когато видите дете с непознат и родителят е наоколо, но каже нещо от типа на „Искаш го? Е добре, можеш да го вземеш вкъщи ако толкова искаш!“. Всеки татко (и майка, разбира се, но сега говорим за татковци), трябва да защитава своята родителска позиция. Разбира се, има не малко досадни неща, сигурно ще има и неприятни, но именно те ще ви направят таткото, с който детето ви да се гордее.

 

5. Снимайте

 

Винаги дръжте фотоапарата или камерата си на една ръка разстояние, за да можете да заснемете всички забавни моменти, които се случват на вашето бебе, ако трябва и всеки ден. Приемете това като свое задължение – да бъдете личен фотограф на семейните забавления.

 

Не се притеснявайте, ако не сте кой знае колко добър. Всяка снимка разказва история, само си представете всички истории, които можете да запазите по този начин.

 

Четете още: Какво трябва да знае всеки нов татко?

 

6. Определете си очаквания и ги преследвайте

 

Доста време няма да видите резултатите на вашите очаквания, може би дори докато детето ви порасне. Този процес обаче, ще се превърне в едно от най-важните и устойчиви правила на родителството. Едно от задълженията ви като татко е да защитавате и обучавате детето си, дори и невинаги да изглежда точно така.

 

Когато вашето бебче стане достатъчно голямо, за да разбира „да“ и „не“, уверете се, че на тези думички е придадено значение в съзнанието на вашия малчуган. Вашето „да“ трябва винаги да е „да“, а „не“ да означава твърдо и окончателно „не“. Вие не сте перфектен, но не забравяйте, че сега си имате един малък възрастен, който постоянно ви наблюдава и който трябва да разбере какво е значението на правилата.

 

7. Стремете се да сте страхотен татко

 

Преди да последват действия, трябва да има желание. Вие сигурно вече покривате това изискване, щом четете тази статия, а това е наистина добра новина. Шансовете сега да сте още по-готов на саможертви, да се включвате активно в семейните занимания и като цяло да сте един страхотен, отдаден и обичащ татко, са още по-големи!

Добави коментар