7 начина да ангажирате своето креативно дете

1. Бъдете внимателни

 

Вашият млад творец е вложил усилия в работата си. Общите похвали са нещо, което всички ние използваме – като например „Това е чудесно!“, но това е начин да избягаме от истинското гледане или слушане. Това може да бъде обезкуражаващо.

 

От друга страна, ако подчертаем слабото място в произведението, може да подкопаем младия творец. Често вашето дете е внимателно към слабите места в творбата си. Но ако вашият актьор, например не може да се чуе от сцената, окуражете го и го насърчете да говори за това, което то иска да постигне. Когато малкият актьор установи, че трябва да поработи повече върху гласа си, предложете му помощта си.

 

Ако детето ви каже не, приемете го и бъдете готови да му подадете ръка, когато се нуждае от това.

 

рисуване, дете, изкуство, творец

 

2. Не прекалявайте

 

За родители, които имат специални способности или интереси в областта на детското изкуство, може да бъде изкушаващо да помагат. Но спрете се! Нека детето ви намери собствения си път и почакайте то да ви покани да участвате.

 

Например, ако театърът е много важна част от вашето собствено детство и зрялост, логично е, че вие ще искате вашите деца да правят същото като вас. Така че, винаги взимайте детето си на театър. Говорете след това за опита, и нека децата знаят, че сте готови да ги заведете отново.

 

Четете още: Говорят ли детските рисунки?

 

3. Минете отвъд „Да“ и „Не“

 

Използвайте отворени въпроси, които насърчават детето ви да говори за своята творба. Слушайте внимателно какво казва то. Кажете му например „Разкажи ми за тази скулптура.“, а не просто „Какво е това?“. Задавайте въпроси като „Какво е твоето вдъхновение за тази песен?“. Насърчавайте младите артисти да изразят своето художествено мислене. Изкуствата също така предлагат ценна възможност за деца и тийнейджъри да практикуват самоанализ.

 

дете, рисуване, изкуство, творец

 

4. Преподавайте учене

 

Помолете вашия млад артист да ви преподаде неговата концепция за изкуството и уменията, които е научил, за да създаде произведението си. Преподаването е чудесен начин да се засили обучението и да се усъвършенства майсторството.

 

Четете още: Как изкуството подобрява развитието на детето

 

5. Насърчавайте процеса

 

Артистичният продукт е това, което виждате в края на упоритата работа на вашето дете. Процесът на създаване на творбата е толкова ценен, колкото самата творба. Когато създават творбите си, учещите се творци трябва да бъдат упорити и да създават, да преразглеждат, да полират и т.н. Всички тези преживявания са полезни както за изкуствата, така и за живота извън изкуствата. Музиката, танцът, театралните репетиции са чудесни възможности за вашия творец, да практикува не само изкуството, но и да се научи на сътрудничество, компромис, търпение.

 

рисуване, творец, изкуство, креативен

 

6. Хвалете усилието

 

Не всеки художествен продукт ще бъде перфектен или дори добър. Интересното е, че усилието вложено в творбата всъщност може да бъде най-важното накрая. Във всички изкуства има технически умения, които трябва да бъдат разработени. Не всяко дете може да бъде художествено надарено, но с подходящо обучение и практика, всяко дете може да развие артистични умения. Затова насърчавайте практиката.

 

Четете още: Талантливите деца, или когато ученикът е готов!

 

7. Нека светлината има блясък

 

Намерете начин, вашето дете да споделя работите си. С визуалните произведения, насърчавайте детето си да снима работата си и да си направи дигитален каталог с неговите постижения. Видеозаписи на изработването на произведенията също може да позволят на учениците да си колекционират процеса на работа. Родителите са първата и често най-добрата публика на детето. Независимо дали е млад творец или има стремеж към успешна кариера в областта на изкуството, вашата подкрепа и ангажираност е най-важното нещо за творческата работа на детето. 

 

рисуване, творчество, креативен, дете

 

Не забравяйте, че изкуствата са ценни за децата и дават смисъл за живота и света около тях. Вие можете допълнително да осветите пътя за тях. 

 

Снимки:  Happykiddo, Ohdearbarb, Raindog, horrigans Foter.com

Добави коментар