7 мита за кърменето

Всичко, което трябва да направи една майка е да спомене, че кърми и изведнъж всички около нея имат мнение по въпроса и започват да ѝ дават съвети.

 

Въпреки че, някои приятели и роднини могат да дадат изключително полезни съвети, често по този начин се предават различни неверни твърдения от уста на уста, понякога и през поколения наред. За да можем да направим разлика между реалността и фантастиката, ще разгледаме най-разпространените митове за кърменето:

 

Мит №1: Ако бебето яде много, това означава, че храната не му достига.

 

Факт: Бебетата огладняват по-бързо ако са кърмени, отколкото ако са хранени с формула, защото кърмата се обработва по-лесно от стомахчетата им. Нормално е новороденото бебе да се кърми на всеки 2-3 часа.

 

Мит №2: Ако си давате почивка от кърменето, ще имате повече кърма.

 

Факт: Колкото повече кърмите, толкова повече кърма ще произвеждате. Прекъсването на графика на кърмене за почивка на гърдите всъщност може да доведе до намаляване на количеството кърма.

 

Четете още: От колко мляко се нуждае бебето през първите няколко дни?

 

Мита е започнал защото пропускането на хранене или изпомпване с помпа за кърма води до по-големи количества кърма вечерта. Но на следващият ден ще имате по-малко кърма, отколкото на предишния, особено ако продължавате да пропускате хранения.

 

Единственият начин за поддържане на количеството кърма е да продължавате да кърмите по 9-10 пъти на ден.

 

Мит №3: Бебетата хранени с формула спят по-добре.

 

Факт: Принципно бебетата, хранени с формула, не спят по-добре, а по-дълго. Причината за това отново се крие във факта, че формулата се обработва по-бавно от стомахчето на бебето и времето между храненията се увеличава.

 

Но има и негативна страна в това – формулата остава в храносмилателния тракт на бебето за по-дълго време и това може да предизвика т.нар. вторична ферментация, в резултат на което се получава ултра миризливо ако.

 

Кърмените бебета започват да спят по-дълго на около 4 седмици и скоро започват да спят толкова, колкото и хранените с бутилка.

 

Мит №4: Кърмените бебета не трябва да се хранят с бутилка от време на време, защото могат да се объркат и да спрат да сучат от гърда

 

Факт: Бебетата смучат биберона почти по същия начин по който сучат от гърдата. Разликата между двете действия трудно би объркала мъничетата.

 

Четете още: Колко дълго кърмата ще остане свежа за моето бебе?

 

Ако е необходимо да започнете да храните бебето си с шише (ако трябва да се върнете на работа, например) е хубаво да „запознаете“ бебето с биберона между 2-ра и 6-та седмица след раждането. Използвайте го при 1 или 2 хранения дневно и бебето ви ще развие уменията, необходими за хранене с шише без да губи способността си да се храни от гърда.

 

Използвайте собствената си кърма при тези хранения и гушкайте бебето близо до тялото си. Изграждането на връзката между вас има почти толкова голямо значение, колкото и самото хранене.

 

Мит №5: Кърменето променя формата, размера и чувствителността на гърдите.

 

Факт: Промените на гърдите, които се наблюдават при младите майки, започват още през бременността и не се причиняват от кърменето.

 

Четете още: Гърдата преди … и по време на кърменето

 

Лобулите – жлезистата част от гърдите, където се секретира млякото нарастват през бременността. Тяхното свиване, което се получава или след раждането (ако жената не кърми), или след края на кърменето, може да причини „празен“ или „разтегнат“ вид на гърдите. Но определено, ако има някаква негативна промяна във вида им, кърменето не е виновника за това.

 

Повече за основните причини за увисването на гърдите в периода на майчинството можете да откриете в статията Увисват ли гърдите от кърменето?.

 

Мит №6: Никога не будете спящо бебе, за да го накърмите.

 

Факт: В най-честия случай бебето ви ще ви буди и ще е готово за хранене на всеки 2-3 часа. Понякога обаче се случва да приеме повече кърма и да спи по-дълго от обикновено. Няма проблем да го оставите да спи и по-дълго, стига сънят му да не надвишава 4 часа и половина.

 

Ако бебето ви редовно спи, когато трябва да бъде накърмено, го събуждайте. Важно е гърдите да се стимулират достатъчно често, за да продължите да отделяте достатъчно количество кърма.

 

Мит №7: Кърменето предпазва от бременност.

 

Факт: Съдейки по броя на семействата с деца, родени с разлика от 10 месеца, ясно е, че кърменето не може да се използва като метод за контрацепция.

 

Независимо от това, според експертите в областта, кърменето предпазва от бременност в 98% от случаите – процент, много близък до този при други методи, използвани против зачеване. Причината за това е, че хормоните, отделяни при кърменето спират овулацията, като възпрепятстват способността за зачеване до 14-15 месеца след раждането.

 

Как да разберете дали се нуждаете от допълнителен метод за контрацепция? В момента, в който менструалният ви цикъл се появи можете да забременеете. При някои жени това може да се случи и 3 или 6 месеца след раждането.

 

Четете още: Дузина малки тънкости на кърменето

 

Ако не искате да имате друго бебе веднага след раждането, обсъдете възможността за използването на нискодозови противозачатъчни с гинеколога си. Те са безопасни както за вас, така и за бебето ви. Друг вариант е използването на презерватив.

 

Имайте предвид, че всяко химическо вещество, което навлезе в тялото ви ще навлезе и в кърмата, така че избирайте много внимателно метода на контрацепция.

Добави коментар