7 мита за забременяването

Иска ни се да мислим, че сме натрупали малко повече опит, свързан със забременяването, в сравнение с тийнейджърските ни години. В края на краищата вече не вярваме, че не можем да забременеем първия път, когато правим секс, или че като приемаме противозачатъчни, в бъдеще няма да можем да забременеем.

 

Факт е, обаче, че много жени все още имат много, много грешни схващания, свързани с плодовитостта. И докато в гимназията малките заблуди не са чак толкова фатални, то сега те реално могат да понижат шансовете ви за забременяване. Представяме ви 7-те най-разпространени мита свързани със забременяването и каква е действителността.

 

Мит №1 – Нередовният менструален цикъл няма да повлияе на шансовете ви да забременеете.

 

Ако месечният ви цикъл е непредсказуем, това определено може да повлияе не шансовете ви да забременеете. Ако имате само няколко менструации в годината, автоматично шансовете ви да забременеете намаляват. Освен това, ако менструацията ви варира всеки месец, ще е много трудно да установите точно кога сте в овулация.

 

Мит №2 – Ако правите секс повече от веднъж дневно, това ще увеличи шансовете ви да забременеете.

 

Половината жени вярват в този мит, но той определено не е верен. За разлика от жената, при която се освобождава 1 яйцеклетка всеки менструален цикъл, мъжът изхвърля милиони сперматозоиди по време на еякулация и е необходим само 1, за да свърши работата. Освен това, след всяка еякулация, обемът и броя на сперматозоидите намалява. Правенето на секс няколко пъти на ден няма да повиши шансовете сперматозоидът да стигне където трябва. Разбира се, не е лошо да правите секс няколко пъти дневно за ваше лично удоволствие.

 

Мит №3 – Полово предаваните болести в 20-те ви години вероятно няма да повлияят на плодовитостта ви.

 

Много жени не знаят какъв ефект могат да имат полово предаваните болести върху плодовитостта. За съжаление, много болести, като хламидия, гонорея или тазова възпалителна болест, могат да доведат до увреждане на маточните тръби. Когато тръбите са запушени, шансовете на сперматозоида да достигне яйцеклетката значително намаляват. Освен това се увеличава и рискът от извънматочна бременност. Ето защо е много важно бързото диагностициране и лечение на полово предаваните болести. Консултирайте се със своя лекар, ако сте страдали от полово предавана болест преди, а сега опитвате да забременеете.

 

Четете още: Могат ли хроничните състояния да се отразят на плодовитостта?

 

Мит №4 – Остаряването няма сериозно влияние върху плодовитостта – много жени забременяват на 40!

 

Много жени не са запознати с връзката между възрастта и плодовитостта. Разбира се много жени забременяват и на по-късен етап от живота си, но това не означава, че след 35 г. това се случва лесно. След тази възраст забременяването е по-трудно, а рискът от спонтанен аборт е по-голям.

 

Освен това рискът от това детето да има генетични аномалии, като синдром на Даун, се повишава. Разбира се, това не важи за всяка жена – колко бързо ще забременеете зависи и от това дали пушите, какъв живот водите, стресирани ли сте, здрави ли сте и т.н. Напредването на възрастта обаче е в ущърб на количеството и качеството на яйцеклетките.

 

Мит №5 – Определени секс пози повишават шанса ви да забременеете.

 

Всъщност гравитацията не играе роля при забременяването, въпреки че много жени вярват в това. Този мит няма да доведе до вредни последствия – просто секс позата няма да се отрази на шансовете ви да забременеете. Така че ако искате да кажете на партньора си, че по-лесно ще забременеете ако той е отгоре, ние няма да ви издадем.

 

Четете още: Можете ли да забременеете докато сте болни? 

 

Мит №6 – Когато опитвате да забременеете, трябва да правите секс в периода на овулацията или дните след това.

 

Оказва се, че много малко жени знаят, че сексът за забременяване трябва да се прави преди овулацията. Ако използвате домашен тест за следенето на овулацията си, можете да разберете, кога тя предстои. Това означава, че е хубаво да правите секс в този момент, защото сперматозоидите могат да живеят в тялото ви и да оплодят яйцеклетката в рамките на 3-5 дни след като сте правили секс. Тоест – те ще са на стартова позиция, когато овулацията настъпи.

 

Мит №7 – Гинекологът ви ще знае ако имате проблем с плодовитостта.

 

Когато правите профилактичния си годишен преглед при гинеколог, той обикновено се фокусира върху това, което е на дневен ред. Вероятно няма да говори за шансовете ви да забременеете и какви фактори могат да ви помогнат или възпрепятстват. Така че ако започвате с опитите – кажете го на гинеколога си и насочете вниманието му. Тогава може да получите повече информация по темата.

Добави коментар