7 интересни факта за бебешките ритници по време на бременността

По време на бременността, всяко малко ритниче в корема на мама е повод за истинско вълнение. Лекарят ви може да препоръча да следите честотата и броя ритниците, които получавате, за да следите състоянието на бебето.

 

Ритниците са индикация, че малкото ангелче расте в утробата на мама и вече достига нов етап на развитие. Искате ли научите повече интересни факти за ритничетата, които получавате по време на бременността си? Ако отговорът ви е „Да“, продължавайте да четете.

 

1. Ритниците са индикация за правилното развитие и доброто здраве на бебето

 

Ритничетата на бебето показват, че то се развива добре и е здраво. Показват, че е активно. Всъщност вие може да ги усетите, когато извършва различни движения – например по време на хълцане, завъртане, движения на диафрагмата и т.н. Когато бебето протяга крайниците си в първите седмици от бременността, може да го усетите като трептене в областта на корема си.

 

2. Бебето реагира на промяна в околната среда

 

Бебешките ритници могат да са в отговор на някаква промяна в околната среда. Ако бебето се движи или протяга крайници, това може да е в отговор на шум или храна, която майката консумира. Ритниците са част от нормалното развитие на бебето, така че няма от какво да се тревожите.

 

Четете още: Какво не трябва да правите по време на раждане? – част 1

 

3. Лежането на лявата страна увеличава честотата на ритниците

 

Когато майката лежи на лявата си страна, това увеличава броя на ритниците на бебето. Всъщност лежането на лявата страна увеличава притока на кръв към плода. В резултат на това е налице и повишено движение на бебето, тоест увеличаване на ритниците.

 

4. Бебето рита повече след хранене

 

Много бъдещи майки забелязват, че бебето започва да рита по-често след като са се нахранили. Обикновено едно здраво бебче рита средно около 15-20 пъти всеки ден.

 

5. Бебетата започват да ритат след 9 гестационна седмица

 

Бебетата започват да ритат скоро след 9 гестационна седмица. В началото обаче ритниците са откриваеми само по време на ултразвук, а майката не може да ги усети все още. По време на ранните етапи на бременността, майката може да усети само трептене. След 24 гестационна седмица от бременността ритниците вече се усещат доста често. Интересно е, че майките, за които това е втора бременност, могат да усетят ритниците на бебето след 13 гестационна седмица.

 

6. Намаляването на ритниците може да е сигнал за проблем с бебето

 

След 28 гестационна седмица лекарят може да ви посъветва да следите честотата на бебешките ритници. Може да се наложи дори да записвате времето, което е необходимо, за да получите 10 бебешки ритника. Намаляването им може да бъде повод за безпокойство, тъй като може да означава недостиг на притока на кислород.

 

Четете още: Позитиви от упражненията по време на бременността

 

Движенията на бебето могат да намалеят и поради спад в нивото на кръвната захар. Ако бебето не рита и не се движи повече от час, въпреки че майката се е хранила, това може да е причина за тревога. Ако не можете а усетите движенето на бебето, изпийте чаша студена вода или се разходете.

 

Трябва да се обадите незабавно на своя лекар ако бебето ви не ви е ритнало дори и 10 пъти за последните 2 часа или ако забележите значителен спад в неговата активност. Той може веднага да провери състоянието на бебето, ритъма на сърцето му и причината да не се движи активно. Ако открие сериозен проблем, може да се наложи и незабавно предизвикване на раждането.

 

7. Намаляването на ритниците след 36 гестационна седмица не са сигнал за проблем

 

По това време, бебето си почива в утробата на майката по 40-50 мин. Освен това то вече е пораснало и не може да се върти прекалено често. За сметка на това, ще забележите постоянни удари под ребрата от едната или двете страни.

Добави коментар