6 храни срещу пролетните алергии
Сезонна кашлица, кихане, подсмъркване и какво ли още не… познати ли са ви? Знаете ли обаче, че има храни, които могат да ви помогнат в битката с алергиите и техните неприятни симптоми?
Разбира се, няма някаква магическа храна, която ще ви излекува завинаги, но въпреки това плодовете и зеленчуците са полезни като цяло за тялото ви и за алергиите. Те са пълни с витамини, които ще ви поддържат по-здрави и жизнени. Освен това могат да ви защитят от сезонните алергии. Добавете тези храни към менюто си и ще се почувствате много по-добре.
1. Лук
Лукът и чушките съдържат кверцетин. Кверцетинът е натурално вещество, което се съдържа в растенията. Това вещество има свойството да потиска реакциите, предизвикани от хистамина. Хистаминът е една от причините за проявяване на алергични симптоми.
2. Киви
Кивито е плод, който е изключително богат на витамин С. Той също има свойството да потиска хистамина. Можете да си набавите витамин С от много храни, включително отвсякакви цитруси, шипка, чушки и т.н.
3. Ананас
Ананасът съдържа ензим, наречен бромелаин. Според проучванията, този ензим може да понижи остротата на реакциите от алергия при състояния като астма.
Четете още: Най-често срещаните пролетни алергии
4. Риба тон
Риба тон, сьомга и скумрия – всички те съдържат омега-3 мастни киселини. Те могат да помогнат при евентуално възпаление. За организма е полезно да приема поне 2 порции риба седмично. Според проучване в Япония, жените, които хапват повече риба, имат много по-ниски нива на сенна хрема, известна още като алергичен ринит.
5. Кефир
Кефирът е напитка, подобна на киселото мляко, която съдържа пробиотици. Това са добри бактерии, които живеят в червата. Според специалистите, те могат да помогнат и дори да предотвратят сезонните алергии. Можете да си набавите необходимите пробиотици и от кисели млека, кисело зеле и като цяло ферментирали храни.
Четете още: 6 начина да се борите с алергиите
6. Мед
Проучванията относно това дали медът помага в битката с алергиите са противоречиви в някои отношения. Ако приемате малки дози мед в началото на пролетния сезон, може да накарате организма си да привикне към полена и след това той да не представлява дразнител. Не е сигурно, че това ще ви се отрази добре, но няма да ви се отрази и зле.
Снимки: 96dpi, adactio, Darwin Bell, minato Foter.com