6 тайни за по-лесно раждане

Да имате нормално раждане не винаги е въпрос на късмет. Има много неща, които можете да направите, за да увеличите шансовете си да имате безпроблемно раждане. Трябва да решите къде искате да раждате, в каква поза и в какво състояние на ума сте.

 

Ето 6 изпитани начина да направите раждането си колкото е възможно по-лесно:

 

1. Не бързайте към болницата

 

Не се втурвайте към болницата в момента, в който получите първата контракция. Ако можете да понасяте болката и вашата акушерка е съгласна, останете вкъщи колкото е възможно по-дълго. Раждането напредва много по-бързо ако сте спокойни и в позната среда.

 

Бебета рядко се раждат много бързо, особено ако това ви е първо раждане и водите ви не са изтекли, така че имате достатъчно време да си постоите у дома. Това ще ви помогне да се отпуснете. Ако сте в среда, която ви напряга, това може да забави самото раждане.

 

бебе, раждане във вода, болница

 

2. Силата на докосването

 

Не всеки иска да бъде докосван по време на раждането, но при много жени лекият масаж помага за облекчаване на болката, особено в областта на кръста и долната част на гърба.

 

Това е едно от нещата по време на раждането, за които вашият партньор наистина може да помогне. Затова го карайте да ви масажира по време на бременността като подготовка за раждането.

 

Някои ароматерапевтични масла също могат да помогнат. Ако използвате някои от тях, проверете дали те са подходящи за употреба по време на бременност.

 

Четете още: Изтекоха ли ми водите? Кои са знаците?

 

3. Вземете топка

 

Когато имате нужда от почивка по време на раждането, ще ви бъде по-удобно да седнете на топка за каланетика отколкото на стол. Освен това навеждането над топката може да ви помогне да се справите с контракциите.

 

вода, раждане, бебе, болница

 

Не чакайте докато раждането започне. Седенето върху топката по време на бременността може да повлияе на начина, по който бебето се е позиционира, особено през последните седмици от бременността. Това е така, защото топката поддържа бедрата ви по-високо от коленете ви, което помага да поставите бебето в най-добрата ембрионална поза.

 

4. Водата помага

 

Независимо дали се намирате във вашата собствена вана или ваната за раждане в болницата, топлата вода е един от най-лесните начини да се отпуснете по време на раждане. Жените, които прекарват част от раждането във вода изпитват по-слаба болка. При тях е по-малко вероятно да имат нужда от епидурална упойка. Освен това ако се намирате във вода ще ви е по-лесно да заемете по-удобни пози, които могат да помогнат по време на раждането. Можете да останете във ваната и да родите в нея или да излезете от нея за самото раждане.

 

Четете още: Как да имате перфектно раждане? – част 1

 

Водата кара някои жени да се чувстват по-леки и им помага да се отпуснат. Също така се смята, че бебето остава спокойно когато се роди защото попада в позната среда – не е толкова стряскащо, като да излезе непосредствено на въздух.

 

поза, раждане, болница

 

5. Раждане в изправена поза

 

Традиционната поза за раждане – по гръб, не е най-добрата по време на раждане. Ако стоите в изправено положение, по-специално в началото на раждането може да ви помогне, тъй като гравитацията помага на бебето да се придвижи надолу.

 

Можете също да опитате да застанете на колене, което не е толкова уморително като изправения стоеж. Освен това ще ви помогне да поддържате таза гъвкав и отворен. Някои жени предпочитат да седнат на стол в обратната посока, като се облягат върху облегалката на стола. Клекналото положение също е добро, тъй като помага да се отвори таза.

 

Някои пози за раждане могат да бъдат трудни за изпълнение. Йогата за бременни може да ви помогне да укрепите мускулите си.

 

6. Подкрепа

 

Ако имате партньор по време на раждането, той ще ви подкрепя в трудните моменти. Според проведени изследвания ако раждате с дула (или друга жена), това може да намали риска от цезарово сечение. 

 

Снимки: HoboMama, Jug Jones Foter.com 

Добави коментар