6 съвета как да държите диабета под контрол

Да живеете добре, въпреки диабета от тип 2, означава да вземете някои предпазни мерки в ежедневието си.

 

1. Срещнете се с диетолог.

 

Мит е, че има универсална диета за всички. Диетологът може да ви помогне да си изготвите хранителен план, който е точно за вашата възраст, тегло, ниво на активност, лекарства, а също и да определи дневния прием на калории и въглехидрати. Вероятно в началото ще ви се налага да се срещнете с него няколко пъти, а след това веднъж годишно.

 

2. Проверявайте краката си често.

 

Високите нива на кръвна захар могат да увредят нервите на краката. Това също така увеличава риска от инфекция, което позволява обикновена рана да се превърне в сериозен проблем в рамките на няколко дни. Обадете се на лекаря си веднага щом забележите зачервявания, порязвания, пришки или подуване.

 

Четете още: Диабет тип 2 и упражнения

 

3. Продължавайте да се движите.

 

Хората с диабет тип 2 често са инсулиново резистентни, което означава, че те се нуждаят от допълнително инсулин, за да може той да позволи на клетките да се снабдят с необходимата им кръвна захар. Упражненията повишават инсулиновата чувствителност, което води до подобряване усвояването на захарта от клетките на тялото.

 

Целта е да бъдете активни 30 мин на ден, най-малко 5 дни в седмицата. Всяка дейност, която повишава сърдечната честота (бързо ходене, изкачване по стълби, енергично чистене) ще бъде полезна. Загубата на 5-10% от телесното тегло, ще допринесе да се подобри драстично нивото на кръвната захар в тялото.

 

Четете още: Знаем ли достатъчно за захарния диабет?

 

4. Виждайте ясно.

 

Правете си редовно прегледи на очите. Посетете офтамолог и очен лекар. Често усложненията от диабета засягат очите.

 

5. Ваксинирайте се.

 

Всяка есен си правете противогрипна ваксина. Хората с диабет са предразположени към усложнения след грип. Посъветвайте се с лекаря си за това.

 

6. Откажете цигарите.

 

Тютюнопушенето е особено опасно за хората с диабет тип 2. То спомага за повишаване на инсулиновата резистентност, а също така причинява свиване на кръвоносните съдове, което от своя страна ограничава кръвообръщението на краката и стъпалата. Вашият лекар може да ви помогне да си направите план за отказване на цигарите.

Добави коментар