6 съвета за ръцете ви през зимата

Зимата много често се отразява доста зле на ръцете ни. Това се случва поради факта, че почти постоянно им е студено. Кожата може да стане напукана и суха. Неприятните кожички около ноктите са в своя апогей и т.н. Предлагаме ви 6 съвета как да се погрижите добре за ръцете си през студените зимни дни.

 

1. Носете ръкавици

 

Кожата на ръцете ни е фина, деликатна и лесно се изсушава. Ръцете първи страдат от промяната между студения въздух навън и топлия в жилището ни. Изключително важно е да носите ръкавици!

 

Превърнете това в свой навик. Всеки път като излизате навън, дори и да е само за да идете до магазина, слагайте ръкавици. Те са особено важни, ако кожата на ръцете ви е суха и раздразнена от зимата.

 

2. Овлажнявайте въздуха

 

Овлажнявайте въздуха в дома си, като поставите малка тенджерка с вода в близост до отоплителните уреди. Можете да използвате например и розова вода. Тя ще придаде деликатен аромат на помещението, а и няма да се налага да използвате ароматизатор. Това ще предотврати изсушаването на кожата на ръцете ви.

 

Четете още: Как да се грижим за косата си тази зима?

 

3. Използвайте гумени ръкавици, докато вършите домашните си задължения

 

Винаги носете гумени ръкавици, когато миете съдове – през зимата това е просто задължително. Прекомерното мокрене и разяждащите химикали във верото, например, отнемат от естествената влажност на ръцете ви.

4. Овлажнявайте ръцете си

 

Използвайте крем за ръце няколко пъти дневно. Можете да опитате и с кокосово масло или масло от ший – това ще ви се отрази още по-добре. Можете да си направите и домашен крем, като смесите безсолно масло с малко мед и няколко полезни билки, можете да добавите и коприва. Този крем е подходящ най-вече за зимата. Избягвайте кремове за ръце, които съдържат петрол.

 

5. Направете си домашна маска за ръце

 

Добавяйте няколко капки лимонов сок на ръцете си след като ги измиете. Това е добър начин да овлажните ръцете си и да добавите допълнителни витамини, за възстановяване на pH баланса на кожата.

 

Четете още: Студени крайници

 

Като маска за спешни случаи, използвайте смес от 1 с.п. глицерин, 2 с.л. зехтин, прясно изцеден сок от 1 лимон, 1 жълтък и няколко капки розова вода. Друга маска можете да си направите като смесите варен картоф с мляко и нанесете върху ръцете си.

 

6. Поглезете ръцете си

 

Веднъж седмично глезете ръцете си с билкова вана или масажно масло. За билковата баня използвайте коприва, градински чай, невен, лайка и запарете билките във вода. Потопете ръцете си в охладената билкова вана за 10-15 мин., подсушете и намажете обилно с крем. За масаж можете да използвате бадемово масло с няколко капки етерично масло от розмарин.

Добави коментар