6 съвета за кърмене по време на болничния престой

Най-добре е да започнете да кърмите бебето си възможно най-скоро след раждането му. Тук са изброени 6 неща, които можете да направите още в болницата:

 

1. Поставете бебето на гърда веднага след раждането

 

Новородените се раждат с инстинкт за сучене, който е най-силен през първия час от живота им. Възползвайте се от това веднага и направете кърменето по-лесно занапред.

 

2. Опитайте се да кърмите на всеки 2 часа или всеки път, когато бебето плаче

 

Това ще предизвика производство на кърма и ще помогне на бебето ви да се научи как да суче правилно. Също така бебето ще получи коластра, която е богата на антитела повишаващи имунитета.

 

3. Потърсете помощта на медицинска сестра или консултант по кърмене всеки  път, когато се нуждаете

 

След като напуснете болницата, не се колебайте да потърсите помощ и мнение от експерт, ако се нуждаете от такава.

 

Четете още: 7 мита за кърменето

 

4. Посещавайте курс за кърмене

 

Въпреки че кърменето е естествен процес, то не винаги се получава от само себе си. Посещението на курс за бременни с акцент върху кърменето и получаването на съвети от лактационни консултанти биха могли да ви помогнат да се справите със затрудненията, които можете да имате.

 

5. Не давайте формула на бебето си, ако искате да кърмите пълноценно

 

Важно е да не дохранвате бебето си с формула в първите дни, докато се опитвате да повишите количеството кърма, което произвеждате. Лактацията работи на базата на търсенето и предлагането – ако бебето пие формула, тялото ви няма да произвежда достатъчно кърма.

 

Четете още: Проблем ли е късата юздичка на езика за кърменето?

 

6. Запазете номера на някого, на когото можете да се обадите за помощ

 

Може да почувствате, че сте усвоили кърменето в болницата, но след това да се чувствате несигурни, когато кърмите у дома. Помолете медицинска сестра, консултант по кърмене или акушерка да ви даде номера си, за да се обадите, когато имате въпроси.

 

Също така можете да говорите с близки и приятелки, които са кърмили по-продължително време, да ги попитате за съвети или да ги помолите да ви помагат през първите дни вкъщи.

Добави коментар