6 симптома на сърдечен удар при жените

Когато получават сърдечен удар, жените не винаги го чувстват така, както мъжете. Жените не винаги получават същите класически симптоми на сърдечна недостатъчност като мъжете – гръдна болка, както и изтръпване на едната ръка. Тези симптоми на инфаркт със сигурност може да се случат на жените, но в много от случаите те показват неясни „тихи” симптоми, които могат да се пропуснат.

 

Гръдна болка и дискомфорт

 

Болката в гърдите е най-честият симптом на сърдечен удар, но някои жени могат да го преживеят по различен начин, в сравнение с мъжете. Тя може да се чувства като притискане и пълнота, болката може да е навсякъде в гърдите, а не само от лявата страна. Това обикновено е „наистина неудобно” по време на сърдечен пристъп. Жената се чувства като в менгеме.

 

Болка в ръката, гърба, врата или челюстта

 

Този тип болка е по-чест при жените, отколкото при мъжете. Това може да обърка жени, които очакват болката да бъде фокусирана в областта на лявата ръка и не обръщат внимание на гърба и челюстта. Болката може да бъде постепенна или внезапна, тя може да причини гадене преди да стане силна. Ако сте заспали, тя може да ви събуди. Вие трябва да обясните всички „нетипични и необясними” симптоми във всяка част на тялото или над талията, на вашият лекар или кардиолог.

 

Четете още: Съвет за превенция на сърдечносъдови заболявания

 

Стомашна болка

 

Понякога хората бъркат стомашната болка, която сигнализира инфаркт с киселини в стомаха, грип или язва на стомаха. Друг път жените изпитват силно коремно напрежение, сякаш нещо тежко стои върху стомаха им.

 

Недостиг на въздух, гадене и световъртеж

 

Ако имате проблеми с дишането без видима причина, може да получавате сърдечен пристъп, особено, ако имате повече от един симптом. Може да се чувствате сякаш сте бягали, но всъщност не сте направили нито крачка.

 

Изпотяване

 

Горещите вълни, студената пот се срещат често при жени, които получават сърдечен удар. Тези признаци се чувстват по-скоро като стрес изпотяване или от упражнения и прекарване на повече време навън в жегата. Ако обикновено не се потите така и няма друга причина за това, тогава е по-добре да се проверите.

 

Четете още: Живот със сърдечна недостатъчност – Част 1

 

Умора

 

Някои жени, които имат сърдечни атаки се чувстват крайно уморени, дори ако те просто си седят и не са се движили много. Пациентите често се оплакват от умора в гърдите. Те казват, че не могат да извършват прости дейности, като да ходят до тоалетната.

 

Не всеки получава всички тези симптоми. Ако имате дискомфорт в гърдите, особено в съвкупност с един или повече от другите признаци, обадете се на тел. 112 веднага.

 

Какво да НЕ правите

 

Ако чувствате симптоми на инфаркт:

 

Не отлагайте получаване на помощ

 

Жените обикновено чакат по-дълго от мъжете, преди да отидат в спешното отделение. Дори да смятате, че симптомите ви не са толкова сериозни и ще отминат, залозите са твърде високи.

 

Четете още: 10 начина да запазите доброто здраве на сърцето си

 

Не шофирайте сами до болницата

 

Вие се нуждаете от бърза помощ. Ако шофирате, може да припаднете по пътя и да нараните себе си или някой друг.

 

Не карайте приятел или роднина да ви кара до болницата

 

Може да не стигнете навреме до там.

 

Не отхвърляйте това, което чувствате

 

Не се притеснявайте да се чувствате глупаво, ако не сте права. Имате право да получите консултация от леакар веднага.

 

Хората не искат да прекарват часове в спешното отделение, ако не са получили сърдечен удар. Но жените всъщност са добри във взимането на решения и поставянето на правилна преценка за това какво е характерно за тях и кога да прибегнат до здравни грижи.

Добави коментар