вагина, болка, херпес, вагинална сухота

6 причини за болка във вагината

Има няколко вида болка в интимните области, като например усещането за натъртване след бурен секс. Някои видове болка обаче, са повод да обърнете по-сериозно внимание. За жалост диагностицирането на причината за поява на болка във вагината, понякога не е толкова лесно. Запознайте се с 6-те най-често срещани причини:

 

1. Херпес

 

Колкото и да не ви се вярва, приблизително 1 от всеки 6 възрастни се заразява с полово предавана болест поне веднъж в живота си. Първата индикация на херпеса е появата на болезнени мехури в областта на гениталиите. В случай, че болките ви не са особено силни, вероятно не става дума за херпес.

 

Каквито и симптоми да забележите, задължително се свържете със своя лекар. Въпреки че херпесът не е лечим, той ще ви предпише медикаменти, които да намалят честотата на появата му и благодарение на които ще се справите по-лесно с болката.

 

2. Гъбична инфекция

 

Сами по себе си гъбичките надали ще ви причинят болка. Заради тях обаче, ще усещате вагината си чувствителна, суха и сърбяща, което лесно може да се обърка с болка. Три от всеки четири жени развиват гъбична инфекция през живота си. Добрата новина е, че тя е лечима и в много случаи можете да вземете лекарства дори без рецепта. Най-добре е обаче, да потърсите лекарско мнение. Лекарят ви ще ви препоръча най-подходящият за вас метод на лечение.

 

Четете още: Раздразнение на вулвата – част 1

 

3. Вагинална сухота

 

Сигурно сте чували, че от вагинална сухота страдат най-вече жените в постменопауза, но това изобщо не е гаранция, че това състояние не може да застигне всяка жена. Младите жени също изпитват вагинална сухота, която може да направи секса доста болезнен. Приемът на орални контрацептиви с ниско съдържание на естроген, например, може да доведе до вагинална сухота. Консултирайте се с лекаря си – обикновено това състояние не е трудно за лечение, тъй като той ви може да ви предпише локален естроген или да смени противозачатъчните ви.

 

4. Мъжкият пенис

 

Докато сте склонни да обвините първо себе си за болката, която изпитвате, не забравяйте да погледнете и към партньора си. Замислете се – наистина ли изпитвате вагинални болки или по-скоро изпитвате вагинални болки по време на проникване? Това е често срещан проблем на жените, чиито партньори са така да се каже, по-надарени. Ако случаят е такъв, опитайте да смените позата с по-удобна и комфортна и вероятно болката ще изчезне.

 

Четете още: Вагинално течение – кое е нормално и кое не?

 

5. Ендометриоза или тазово възпаление

 

Ако имате болка по време на проникване и по време на менструацията ви, възможно е да страдате от ендометриоза, състояние, при което тъканта от вътрешната страна на матката ви расте и на други места. Друг вариант може да бъде тазово възпаление – това е инфекция на женските репродуктивни органи. Консултирайте се с лекар, опишете болките си, вероятно ще ви прегледа и с ултразвук. Друг симптом на тези състояния може да е обилната менструация. Ако се диагностицира едно от тези състояния, лекарят ви вероятно ще предпише болкоуспокояващи и хормонална терапия.

 

6. Вулводиния

 

Около 9% от жените страдат от вулводиния поне веднъж в живота си. При това състояние можете да изпитвате болки във влагалището при проникване, дори при поставяне на тампон или каквото и да е докосване. То е доста мистериозно, защото може да изчезне от нищото, така, както се е появило.

 

Сексът не трябва да е болезнен и неприятен, напротив. За това, ако имате някои от посочените симптоми, консултирайте се задължително с вашия лекар.

Добави коментар