6 полезни храни по време на бременността

Искате ли да се храните здравословно по време на бременността? Уверете се, че тези супер храни са във вашата диета.

 

Знаете, че винаги трябва да се храните здравословно, но може би се самозалъгвате малко. Закусихте ли с понички? Всички сме били така.

 

Сега, когато очаквате нов живот, вие трябва да внимавате повече с това, с което се храните, защото храната е основният източник на хранителни вещества за отглеждане на бебето.

 

По време на бременността, например, се нуждаете от протеини и калции за тъканите на бебето и костите. Вие също се нуждаете от допълнителна фолиева киселина за предпазване от дефекти на невралната тръба при раждане, както и повече желязо, за да помогнете на червените кръвни клетки да пренасят кислород към бебето.

 

Пълнозърнести храни

 

Обогатеният, пълнозърнест хляб и зърнени храни са богати на фолиева киселина и желязо и имат повече фибри от белия хляб и ориз. Добавате пълнозърнести храни в ежедневието си: овесена каша за закуска, сандвич с пълнозърнест хляб на обяд , и пълнозърнеста паста или кафяв ориз на вечеря.

 

6 полезни храни по време на бременносттаБобови храни

 

Добавете черен боб, бял боб, шарен боб, леща, или соя към вашата диета. Опитайте ги в супи, салати, ястия от паста. Освен, че са богати на протеини и фибри, те са добър източник на ключови хранителни вещества, като например желязо, фолиева киселина, калций и цинк.

 

Сьомга

 

Омега-3 мастните киселини са полезни за мозъка на бебето и очите му, а сьомгата е чудесен източник. Освен това тя осигурява протеини и витамини. Сьомгата също е с относително ниско съдържание на живак в сравнение с други риби. Опитайте я на скара, печена или на салата. Можете спокойно да ядете до 340 гр риба с ниско съдържание на живак на седмица.

 

Яйца

 

Яйцата са универсален и добър източник на протеин, който осигурява аминокиселини за вас и вашето бебе. Те съдържат повече от една дузина витамини и минерали, включително холин, което е добре за развитието на мозъка на бебето. Все пак не забравяйте да не ядете недоварени и сурови яйца.

 

Горски плодове

 

Боровинки, малини, къпини са вкусни закуски и се връзват на пълнозърнестта филия или на палачинки. Горските плодове са пълни с витамин C, калий, фолиева киселина и фибри.

 

Нискомаслено кисело мляко

 

Една чаша обикновено, нискомаслено кисело мляко има повече калций от високопротеиновото мляко, като няма добавки на захар за овкусяване. Сложете плодове и хрупкави пълнозърнести култури за вкус.

 

Снимки: stockimages, Ambro FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар