родител, свръх загрижен, дете, училище

6 неща, които свръх загрижените родители правят грешно – част 1

Със сигурност всеки се е срещал с онзи тип родители, които са свръх загрижени за децата си и постоянно са ангажирани с тях. Техният живот изглежда по-скоро като една безкрайна въртележка около детето им. То се превръща в центъра на вселената им. Според последните проучвания обаче, някои неща, които родителите правят в помощ на децата си, всъщност дори могат да им навредят.

 

Съвременните родители, особено свръх загрижените такива, често отнемат независимостта на децата си, като се опитват да контролират всеки аспект от живота им, с криво разбраното желание да ги предпазят или да им дадат по-добър старт в живота. Това поведение дори не кара родителите да се чувстват по-добре. Даже напротив – в по-честият случай този тип майки и бащи са по-нещастни.

 

родител, свръх загрижен, дете, училище

 

Ето и 6 неща, които родителите правят, подтиквани от чувството си за отговорност, но в крайна сметка правят лоша услуга на детето си:

 

1. Минимализиране на всички рискове

 

Децата са еволюционно програмирани да поемат рискове, тъй като хилядолетия наред те са били начина, по който са се научавали да оцеляват и са опознавали света, преди да настъпи ерата на свръх загрижените родители. Децата, които поемат рискове докато са малки, израстват възрастни без страхове и фобии. Те стават по-независими.

 

От друга страна, децата, които не поемат никакви рискове, защото майките им им вменяват страхове дори от котки, стават по-нервни.  Страховете на родителя, че детето ще бъде наранено, могат да нанесат много повече психологически и емоционални щети, от потенциалното физическо нараняване.

 

Занимания като катерене, игра в близост до огън, плуване, проучване и игри с животни, помагат на децата да преодоляват множество малки предизвикателства, подготвяйки ги за всички големи предизвикателства, пред които ще трябва да се изправят в живота си като възрастни.

 

Чеете още: Майка орлица

 

И обратно – децата, израснали в стерилна среда, не са подготвени за живота. Не са способни да поемат рискове, дори не познават добре заобикалящия ги свят. Най-лошото е, че страховете им могат да ги преследват цял живот. И всичко това, защото в детските си години са били поставени в защитен балон, за който родителите грижливо са се грижили да не бъде спукан.

 

родител, свръх загрижен, дете, училище

 

2. Помощ с домашните

 

Много от свръх грижовните родители смятат, че ако помагат на детето си с домашните, в крайна сметка то ще стане по-интелигентно, но това не е вярно.

 

Ново изследване показва, че помагането на децата с техните домашни, не води до повишаване на техните академични резултати. Напротив, в много случаи, родителската намеса може да доведе до понижаване успеха на ученика.

 

Четете още: 7 тайни на спокойните майки

 

Срещите с учителя и наказанията, наложени на детето заради лошите му оценки, всъщност също не помагат на децата да се справят по-добре в училище. Тези методи само правят детето по-стресирано.

 

Изследванията показват съвсем други начини, да стимулирате детето си да се справя добре в училище. Според изследователите, най-добри резултати ще постигнете, ако четете на детето си и ако и възпитате в него навика да чете още от малко.

 

родител, свръх загрижен, дете, училище

 

Освен това е добре да обсъждате с него възможните избори първо за гимназия и след това за университет.

 

Ако то самото има изразени интереси и път, по който иска да поеме, само по себе си това ще е достатъчно голям стимул да започне да се старае повече в училище. От друга страна, единственото, което ще постигнете ако пишете домашните му, е че вие самите ще направите един не лош преговор на материала от училище.

 

Продължава на: 6 неща, които свръх загрижените родители правят грешно – част 2

Добави коментар