родител, майка, свръх загрижен, дете

6 неща, които свръх загрижените родители правят грешно – част 2

Продължава от: 6 неща, които свръх загрижените родители правят грешно – част 1

 

3. Свръх грижовните родители в училище

 

Това че всяка седмица или 2 пъти месечно искате да се срещате с класната ръководителка на детето си, изобщо не означава, че детето ви ще напредва по-бързо с материала и ще се справя по-добре от връстниците си. От друга страна, замислете се, какво очаквате да постигнете с тези посещения?

 

В случай, че сте забелязали някакъв проблем, промяна в поведението на детето си, рязко падане на успеха му, тревожност и раздразнителност – имате причина да посетите училището му. Ако обаче всичко е в нормалната си рутина, препоръчително е да спрете с ежеседмичните срещи с класната.

 

родител, майка, свръх загрижен, дете

 

4. Кулинарни капризи

 

Приготвянето на закуска за вашия 5 годишен малчуган или първолак е едно. Ежедневното угаждане и приготвяне на закуски и обеди, грижливо опаковани в кутия за училище, за вашия 16 годишен тийнейджър, е съвсем друго. Удовлетворяването на всяко кулинарно желание на вашия юноша, очевидно няма да му помогне да стане по-независим и отговорен, нали?

 

Тази практика има още един недостатък. Самите вие ще се превърнете в една машина за правене на сандвичи, чийто свят ще се завърти около пазаруването на продукти, приготвянето им, опаковането им и отначало. По-добре излезте от този омагьосан кръг, преди да е станало твърде късно.

 

Четете още: Как да включим таткото в грижите за бебето? – част 1

 

5. Не избирайте вместо тях

 

Родителите винаги искат най-доброто за децата си. Проблемът е, че много често те искат това, което е най-добро според тях самите. Така те пренебрегват желанията на детето си и са склонни да му налагат собствените си избори и възгледи. Иначе казано това, което те са избрали за него.

 

родител, майка, свръх загрижен, дете

 

Някои родители се вълнуват от избора на гимназия или университет много повече от децата си. Това е нормално. Вие, като родители, осъзнавате тежестта и важността на този избор. Съвсем в правото си сте да дадете съвет, да обсъдите с детето си неговите намерения и интереси, дори да му дадете предложения.

 

В никакъв случай обаче, не трябва да избирате вместо него. Изследванията показват, че колкото повече родителите са „помогнали“ в избора на детето си, толкова по-неудовлетворено е детето си като ученик или студент, от това, което учи. Това, че вие сте лекар изобщо не означава, че и детето ви трябва да е лекар, а не китарист, например.

 

Четете още: Как да се справите с майка, насаждаща вина? – част 1

 

6. Интервю за работа

 

Дори не е за вярване, че някои хора го правят, но е факт – някои родители придружават вече доста порасналите си деца, на интервю за работа. Само по себе си това е безумно.

 

родител, майка, свръх загрижен, дете

 

Можете ли да си представите как изглежда това отстрани? Карате детето си да изглежда в очите на околните като мамино детенце, което няма да може да се справи само с нищо. Как очаквате колегите и шефът, да го приемат на сериозно, след като то очевидно още се държи за полата на мама? 

Добави коментар