6 неща, които никога не трябва да казвате на децата си – част 1

Случвало ли ви се е по време на спор да кажете на детето си неща, които изобщо не мислите? Честно казано почти невъзможно е да запазите спокойствие и самообладание, докато детето ви (особено в тийнейджърските години) ви провокира, крещейки в лицето ви. Разбира се, вие, като негов родител, чувствате това като лична атака. В този момент е доста лесно да кажете нещо обидно, за което ще съжалявате след това.

 

Спокойно, не сте сами. Това се е случвало на почти всеки родител, когато е бил ядосан. Номерът е да се научите да запазвате контрол и да млъквате преди да кажете нещо, за което ще съжалявате. Това е доста по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но въпреки всичко е умение, което можете да придобиете.

 

Ето и 6 изречения, които не трябва да допускате да излизат от устата ви, независимо колко лют е спорът между вас:

 

1. „Това е нелепо! Как може да се разстройваш заради това?“

 

В случай, че вашият сладък малчуган се е превърнал в емоционален и нестабилен тийнейджър, сигурно често около вас се размотава кисела и разстроена физиономия, получена в следствие от незначителни дреболии. На вас не ви е понятно защо той би треснал вратата и би се затворил в стаята си за 3 часа, само защото приятелката му не му е отговорила на съобщението в продължение на 2 мин. и 35 сек.

 

За вас поведението му изглежда абсурдно, това е ясно, но вие мерите по стандартите за възрастен човек. Опитайте се да вникнете в неговите чувства. Ако детето ви се чувства неразбрано и отхвърлено, ако смята проблемите си за омаловажавани, то ще се отдръпне, ще стане по-гневно, разочаровано и мрачно. Вие не искате това, нали?

 

Четете още: Как да вземете контрол над думите си, когато сте ядосани на детето си?

 

Вместо да казвате на детето си, че не е право, обяснете му защо вие мислите различно. Опитайте се да му покажете друга гледна точка, без да обявявате неговата за грешна. И не правете това по време на спор. Изчакайте и двамата да се успокоите и да сте готови да си поговорите.

 

2. „Същия си като баща си!“/ „Защо не може да приличаш повече на брат си?“

 

Въпреки че звучат безобидно, тези фрази могат да бъдат много болезнени за вашето дете. Ако постоянно критикувате баща му, за детето ви не е комплимент да бъде сравнявано с него. А всеки провал на баща му, ще се отразява и на него. Изобщо не коментираме, че критикуването на единия родител от страна на другия пред децата е нещо, което може да им нанесе големи травми.

 

Неприятно е за детето да чуе родителите си да говорят негативни неща един за друг и същевременно да го сравняват с „лошия“ родител. Това поражда в него усещане за гняв и срам. Ако семейството е разделено, представете си какво може да означава за детето ви фразата: „същия си като баща си“, след като вие очевидно не искате и не сте с баща му?

 

Четете още: Как да сте добри родители за порасналите си деца?

 

Освен това е грешно да сравнявате децата си. По този начин вие не постигате нищо хубаво. Казвайки на едното си дете „Защо не можеш да си повече като брат си“, е изключително болезнено и настройва децата ви едно срещу друго. По този начин вие инициирате война между децата си, вместо да стимулирате изграждането на здрава и силна връзка. Не забравяйте – те са уникални и всяко от тях има своите силни качества.

 

Продължава на: 6 неща, които никога не трябва да казвате на децата си – част 2

Добави коментар